HDP Milletvekili Sırrı Süreyya Önder, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in, Türkiye'nin 2 gün içinde Suriye'ye gireceği iddiasını değerlendirdi. Önder, "Biz bilmiyoruz, elimizde herhangi bir done de yok ama mesnetsiz temelsiz bir şey de değil. Türkiye şu anda var gücüyle Suriye’de bir tampon bölge oluşturma koşullarını zorluyor ama eminim hükümet bir açıklama yapar, biz de öğreniriz." dedi.

Türkiye Genel Hizmetler İşçileri Sendikası(Genel İş-DİSK) ziyareti öncesi basın mensuplarının sorularını cevaplayan Sırrı Süreyya Önder'e, HDP'nin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın seçim mitingleriyle ilgili YSK'ya yaptıkları başvurularının reddedilmesi üzerine, Anayasa Mahkemesi'ne başvuru gerekçelerinin ne olacağı soruldu. Önder, şu cevabı verdi: "Şu anda hukukçularımız bunun içeriğini düzenlemekle meşguller. Biz seçim gününe kadar bu adaletsizliği görünür kılacak her türlü hak arama mekanizmalarını kullanacağız, bunda karalıyız."

HDP'li Önder, çözüm süreci ile ilgili ise bunun yolunun belli olduğunu, hükümetin demagojiye boğduğunu söyledi. Önder şunları ifade etti: "Biz hükümetle izleme heyeti konusunda mutabık kaldık. Hükümetin sözcüsü de bunu Cumhurbaşkanı’nın bütün itibarsızlaştırma çabalarına rağmen teyit etti. Sayın Davutoğlu ve Yalçın Akdoğan meydanlarda çözüm süreci bizim sahip olduğumuz bir süreçtir diyeceğine şu cümleyi söyleyecek, çok basit; bu halkı aldatmaya, milletin adalet duygusuyla, vicdanıyla oynamaya gerek yok. Diyecekler ki 'Mutabık kaldığımız izleme heyetini şu gün gönderiyoruz.' Bu kadar basit. Hiç demagojiye gerek yok, mutabık kalmışız arkadaş. Kapalı kapılar arkasında da değil. Çıkmış sizin hükümet sözcünüz de 'Cumhurbaşkanı haksızsın' demiş, 'söz verdik' demiş. Bunun gereğini yapsınlar. Daha sağda solda çıkıp 'biz sürece sahip çıkacağız' falan, bunlara gerek yok. Gayet basit, bir daha söylüyorum; ‘söz verdiğiniz ve mutabık kaldığımız izleme heyetini şu gün şu tarihte İmralı’ya gönderiyoruz’ diyecekler, bu kadar basit."

‘DAVUTOĞLU’NUN DUASI KABUL OLSAYDI BİR ŞEYLER OLURDU’

Bir basın mensubunun, 'Başbakan Davutoğlu dün bir televizyon kanalında partisinin oylarının yükseldiğini, HDP’nin de barajın altında kaldığını söyledi. Bu konuda elinizde veri var mı sizin?' yönelik soruya Önder, "Sayın Davutoğlu burada temennisini söylemiş yani duası kabul olsaydı bir şeyler olurdu ama bu duaya amin diyecek hiç kimse yok, gerçekte de bu böyledir. Bugüne kadar niye siyaset yapmıyorsun diye demagoji yapanlar bugün bizim siyasal alandan uzak tutulmamız için ne gerekiyorsa yapıyorlar." şeklinde konuştu.

CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in, Türkiye'nin 2 gün içinde Suriye'ye gireceği iddialarının sorulması üzerine ise Önder, "Doğruysa vahim, yanlışsa daha vahim. Açıklama yapmak hükümete düşer. Biz bilmiyoruz, elimizde herhangi bir done de yok ama mesnetsiz temelsiz bir şey de değil. Türkiye şu anda var gücüyle Suriye’de bir tampon bölge oluşturma koşullarını zorluyor ama eminim hükümet bir açıklama yapar, biz de öğreniriz." karşılığını verdi.