Ukrayna Cumhurbaşkanı Petro Poroşenko, ayrılıkçı bölge Donbas’a özel statü verilmesi ile ilgili çalışmaların başlatılmasını istedi. Ukrayna’nın doğu bölgesinde bir yıla yakın süredir devam eden iç savaş 12 Şubat’ta Minsk’te sağlanan anlaşma ile sonlandırıldı.

Ateşkesin ilanının ardından ağır silahlar geri çekilirken tüm esirlerin serbest bırakılması süreci devam ediyor. Minsk Anlaşması’na göre Donetsk ve Lugansk’ın içinde kaldığı Donbas’a yıl sonuna kadar özel statü verilmesi gerekiyor.

Minsk Anlaşması’nın 4’üncü maddesine göre özel statü konusunda adım atması için ayrılıkçı bölge Donbas lideri Aleksandr Zaharçenko ve Lugansk lideri İgor Plotnitski, anlaşmanın garantörleri Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande’den Ukrayna yönetimine baskı yapmalarını istedi.

Ukrayna parlamentosunun planlı oturumu 17 Mart’ta gerçekleşecek. Ukrayna parlamentosu "Donbas’ın özel statüsü yasa tasarısı" ile ilgili resmi internet sayfasında açıklama yayınladı.

Ukrayna parlamentosu 'Yüksek Rada'da gündeme gelecek özel statü ile ilgili açıklamada bulunan Puşilin, "Biz taslağı henüz görmedik. En azından Temas Grubu formatında çalışmanın yapılması gerekiyor." dedi.