Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOĞAKA) 2014 mali destek programları açılış toplantısı Yönetim Kurulu Başkanı Kahramanmaraş Valisi Şükrü Kocatepe başkanlığında gerçekleştirildi.

Kocatepe, Valililik Fikret Kiraz Toplantı Salonu'nda yaptığı konuşmada, programın temel amacının bölgede faaliyet gösteren işletmelerde yenilikçiliği teşvik edilerek rekabet güçlerinin geliştirilmesi olduğunu ifade etti.

DOĞAKA'nın bölgede uyguladığı mali ve teknik destek porgramlarıyla kişi, kurum ve kuruluşların eş finansmana dayalı olarak proje üretme kültürü ve yeteği geliştirmeye devam ettiğini anımsatan Kocatepe, şunları kaydetti:

"Bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılması mali destek programıyla 'TR63' bölgesinde görece az gelişmiş ilçelerinde işletmelerin imalat sanayi ve turizm sektörüne yönelik yapacakları yatırımın desteklenmesi yoluyla bölge içi gelişmişlik farklarının azaltılmasıdır. Mali Destek Programlarının isimlerindende anlaşılacağı üzere ajans, mevcut kaynaklarını öncelikli projelerde yoğunlaştırması ve bu projeleri kısa sürede haya geçirebilmelerinin sağlanması hedeflenmektedir."

2014 yılı Sürdürülebilir Üretimin Geliştirilmesi ve Yenilikçilik Mali Destek Programı'nın 2012 yılında aynı isimle ilan edilen mali destek programının devamı niteliğinde olduğunu belirten Kocatepe, "Program ile işletmelerde yeni üretim hatları ve yenilikçi üretim anlayışı ile ürün çeşitliliğinin artırılması ve markalaşma uygulamalarının yaygınlaştırılması, işletmelerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının yaygınlaştırılması ve çevresel atıkların geri dönüşümle ekonomiye kazandırılmasının öncelikleri çerçevesinde uygulanacaktır" dedi.

Kocatepe, program kapsamında sektörel önceliklerin belirlendiğini, program öncelikleri ile uyumlu olmak koşulu ile mobilya imalatı, ayakkabı imalatı, zeytin işleme, fıstık işleme, madeni mutfak eşyası imalatı, demir-çelik yan sanayisi, tekstil sektörlerinden gelecek projelere değerlendirmede daha yüksek puan verileceğinin altını çizdi.

Program için tahsis edilen toplam kaynak tutarının 15 milyan TL olduğuna işaret eden Kocatepe,  proje başına asgari 50 bin TL, azami 500 bin TL destek sağlanacağını söyledi.

Kocatepe, programın son başvuru tarihinin 7 Mart 2015'ta sona ereceğini bildirdi.

Toplantıda, Kahramanmaraş Ticaret ve Sanayi Odası (KMTSO) Başkanı Kemal Karaküçük ve DOĞAKA Genel Sekreter vekili Onur Yıldız'da birer konuşma yaptı.