Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rossiya 1 televizyonunda Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasının birinci yılında yayınlanacak “Kırım, Eve Dönüş” adlı belgeselde önemli açıklamalarda bulundu.

Kırım’ın Rusya’ya bağlanması konusunda başka alternatifleri olmadığını, yapılması gerekeni yaptıklarını kaydeden Putin, Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için çalışmalara başlamadan önce yarımadada gizli bir anket yaptıklarını açıkladı. Putin, belgeselin tanıtım bölümlerinde Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için çalışma yapılmasını emrettiğini de açıkladı.

Güvenlik birimlerinden yetkililerle Kremlin’de sabah 07.00’a kadar görüştüklerini ifade eden Putin, “Ukrayna’da yaşanan gelişmelere göre Kırım’ın Rusya’ya bağlanması için çalışmalara başlamamız gerektiğini söyledim. Orada yaşayan insanları milliyetçi buldozerlerin önüne itemezdik…” dedi.

Yarımadada yapılan gizli ankette halkın yüzde 75’inin Rusya’ya bağlanması yönünde istekli olduğunu tespit ettiklerini belirten Putin, “Amacımız Kırım’ı ele geçirmek ya da ilhak etmek değildi. Sadece insanların gelecekte nasıl yaşamak istediklerini öğrenmek istedik. Kırım halkının vereceği karara destek vermeye hazırdık. Ben onların Ukrayna’nın bir parçası olarak daha fazla otonomi ve bazı haklar talep edeceğini düşünüyordum. Ancak onlar farklı bir şey isterse, bunu da görmezden gelemezdik. Nitekim, referandum sonuçları ortada. Biz de yapmamız gerekeni yaptık.” şeklinde konuştu.

Kiev’de Maydan Devrimi’nin ardından Kırım’da 16 Mart 2014’de referandum düzenlendi. Halkın yüzde 96’sı Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını talep etti. 18 Mart 2014’de de Kırım’ın Rusya’ya bağlanmasını öngören anlaşma imzalandı.