Romanya Başbakanı Victor Ponta, partisinin adının karıştığı referandum yolsuzluğu soruşturmasında bugün hakim karşısına çıktı. Yüksek Mahkeme üyelerine tanık olarak ifade veren Ponta, kampanya döneminde yasalara aykırı bir iş yapmadığını söyledi.

Başbakan Victor Ponta’yı hakim karşısına çıkaran dava, 2012 yılındaki referanduma dayanıyor. Dönemin Cumhurbaşkanı Traian Basescu, parlamento kararıyla görevden uzaklaştırılmış, yapılan referandumda Basescu’nun aleyhine yüzde 89 oranında oy çıkmasına rağmen katılımın yüzde 50’nin altına olması nedeniyle oylama geçersiz sayılmıştı.

Basescu’nun en büyük rakibi Sosyal Demokrat Parti’nin başkan yardımcısı Liviu Dragnea, 75 hayali ya da ölmüş kişiye oy kullandırmak, SMS göndererek ve seçim otobüsü kaldırarak referandumu etkilemekle suçlanıyor. Söz konusu davada Başbakan Victor Ponta da şahit olarak bugün ifade verdi. İfade çıkışı gazetecilere konuşan Ponta, referandumun siyasi bir yarış olduğunu vurgulayarak, "Halka iyi anlatmışsam benden yana, anlatamamışsam rakibimden yana oy vermiştir. Halkı oy vermeye teşvik etmek asla cezalandırılacak bir şey değildir. Bu süreçte yasalara aykırı bir hareket olmamıştır." açıklamasında bulundu.