Rusya Federal Tüketici Hakları Koruma Servisi (Rospotrebnadzor) kamusal alanda sigara yasağının genişletilmesi sonucu tüketimin yüzde 16 düştüğünü açıkladı.

Interfax’a değerlendirmede bulunan Rospotrebnadzor, “Halk sağlığının korunması için sigara tüketiminin sınırlandırılmasına yönelik tedbirler tüketimi yüzde 16-17 civarında azalttı.” bilgisini verdi.

Sigara tüketiminin azalması, kanser, kalp-damar, akciğer ve diğer hastalıklar nedeni ile yaşamını yitirenlerin azalmasına olumlu katkı sağladı. Sigara tüketimine bağlı hastalıklardan ölümler yüzde 15 civarında azaldı.

Rospotrebnadzor, 2015’in ilk çeyreğinde sigara yasağının 4500 kezden daha fazla ihlal edildiğini ve toplamda 24 milyon ruble (yaklaşık 500 bin dolar) ceza kesildiğini duyurdu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 1 Şubat 2013’te kabul ettiği yasa ile kamu alanlarında 1 Haziran 2014’den itibaren sigara içilmesini yasaklamıştı. Sigara üzerinde sağlığa zararlı ibarelerinin yer alması ve reklamların yasaklanması yürürlüğe girmişti.

Rusya Sağlık ve Tüketici Hakları Servisi Rospotrebnadzor eski Başkanı Genadi Onişenko, Interfax’a verdiği bilgide, yasanın gelecekte milyonlarca Rusya vatandaşının yaşamını kurtaracağını söylemişti.

Onişenko’ya göre erkeklerin yüzde 60’ı, kızların yüzde 20’si sigara tüketiyor. Rusya’da her yıl sigara nedeni ile 400 bin kişi yaşamını yitiriyor. Rusya’da 43 milyon aktif sigara kullanıcısının olduğu tahmin ediliyor.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre tütüne yönelik vergilerin yüzde 50 civarında artırılması durumunda dünya genelinde önümüzdeki 3 yıl içinde en az 11 milyon insanın yaşamı kurtulabilecek. Yüksek fiyatlar özellikle gençlerin sigara kullanımını azaltacak.