Antalya’da farklı sivil toplum kuruluşları bir araya gelerek sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etti. Gaziantep’te 3 yıl önce bir hasta yakını tarafından öldürülen Göğüs Cerrahisi Uzmanı Doktor Ersin Arslan’ın da anıldığı eylem sırasında yaşanan şiddet olaylarının son bulması istendi. Sistemi eleştiren sağlık çalışanları, sağlıkta dönüşümün tramvayının kaos durağına geldiğini ifade etti. Her saat başı en az bir sağlık çalışanının saldırıya uğradığına vurguladı.

Antalya Sağlık Platformu adı altında Antalya Eğitim ve Araştırma Hastanesi önünde bir araya gelen Antalya Tabip Odası, Antalya Diş Hekimleri Odası, Antalya Veterinerler Hekimler Odası, SES Antalya Şubesi, Türk Hemşireler Derneği Antalya Şubesi, Türk Ebeler Derneği Antalya Şubesi ve Sosyal Hizmet Uzmanları Derneği üyeleri ellerinde pankartlar ve attıkları sloganlarla şiddet olaylarını protesto etti.

Sağlık çalışanları ellerinde “Sağlıkta dönüşüm ölümdür, AKP sağlığa zararlıdır. Bu şiddet sona-Ersin” yazılı pankartlar taşıyarak, sloganlar attı. Grup adına Antalya Tabip Odası Genel Sekreteri Egemen Aktaş, bir açıklama yaptı. Meslektaşları Ersin Arslan’ın hasta yakınları tarafından bıçaklanarak öldürüldüğünü hatırlatan Aktaş, yıllarca haykırıldıktan sonra bu problemin fark edildiğini ve 113 numaralı şiddet bildirim siteminin kurulduğunu açıkladı. Bu hattın kurulduğu tarihten itibaren 31 bini aşkın sağlık çalışanının şiddete uğradığını sözlerine ekledi. Sağlık Bakanlığı’nın somut adımlar atmamakla eleştiren Aktaş, bakanlığın dönüşüm için şiddete ihtiyaç duyduğunu ifade etti. Şiddetin politikacılar tarafından kullanıldığına dile getirdi.

Şiddeti ve onu meşrulaştıran politikacıları yüz karası olarak tanımlayan Aktaş, “Bugün sağlıkta kaos ortamı vardır. Hızla bakılmak zoruna olunan hastalar, hızla bitirilmek zorunda olunan viziteler, hızla bitirilmek zorunda olunan ameliyatlar vardır.” dedi. Eleştirilerini sürdüren Aktaş, hızla çekilmek zorunda olunan filmler, hızla takılmak zorunda olunan serumlar, hızla yapılmak zorunda olan dolguların varlığına işaret etti. Ayrıca, vatandaşın da bu hizmetler için para ödetilmek zorunda bırakıldığını aktardı. Bu olumsuzluklar karşısında özel hastanelere giden vatandaşın ise sürpriz faturalarla karşılaştığının altını çizdi.

Sağlık sistemin bu şekilde yürüyemeyeceğini vurgulayan Aktaş, “Bu şartlarda hekimlik, diş hekimliği, hemşirelik, teknisyenlik yapılmaz. Nitelikli sağlık hizmeti verilemez. Bizler bugün Türkiye’nin her yerinde, tüm hastanelerde, sağlık alanında yaşadığımız şiddeti, bu şiddetin nedenlerini, çözüm önerilerini tartışacağız. Bugün Oslo Dünya Tabibler Birliği Toplantısı’nda Türkiye’nin önergesi olan 17 Nisan Sağlıkta Şiddeti Önleme Günü tartışılacaktır. Bu eylem ve etkinliklerimizde ki temel amacımız, sağlık sisteminde ki yanlışlıklara dur demek ve sağlık emekçilerinin sorunlarına dikkat çekmektir. Mücadelemiz şiddeti doğuran ve besleyen bu sisteme karşıdır.” ifadelerini kullandı.

Yapılan basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları alkışlar eşliğine dağıldı.