Şehre, şehirlinin gözünden ve gönlünden bakmak, şehrin gelecek vizyonunu yerel halkla birlikte belirlemek için düzenlenen çalıştayların Kahramanmaraş’ta 9.’su gerçekleştirilmek üzere “Tanıtım Toplantısı” yapıldı. Şehirlerin tarihi ve kültürel varlıkları ve maddi, manevi değerleri korunarak, yeniden inşa sürecinde nasıl yapılanması gerektiği, değişim-gelişim süreçlerinde oluşan fırsat ve tehditlerin neler olduğuna ilişkin konuların değerlendirileceği çalıştayların 81 ilimizin tamamında gerçekleştirilmesi hedefleniyor. 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Danışmanı ve İLBANK yönetim kurulu üyesi Sayın İbrahim ACAR koordinatörlüğünde gerçekleştirilen çalıştayda, Sayın Bakan İdris GÜLLÜCE, Kahramanmaraş Valisi Sayın Mustafa Hakan GÜVENÇER, Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Fatih Mehmet ERKOÇ birer konuşma yaptılar. 
Sayın Bakan İdris GÜLLÜCE yaptığı konuşmada; “Şehirleri yeniden inşa ve imar sürecinde şehirde yaşayan insanlarımızın görüşlerini önemsiyoruz. Şehrinize nasıl bir gelecek vizyonu uygun görüyorsanız buna siz karar vereceksiniz. Katılımcı demokrasi de budur. Bu süreçte şehirlerimizin tarihi ve kültürel değerlerini ve şehir kimliklerini yeniden değerlendirme ve hatırlamaya vesile olması bakımından bu çalıştayları çok önemsiyorum, emeği geçen herkesi kutluyorum” dedi.

Bakan Danışmanı İbrahim ACAR da yaptığı konuşmada Şehir Kimliği Çalıştaylarının önemini ve gerekliğini özetledi. Konuşmasında ‘İnsan ve onu çevreleyen şehir arasında öylesine bir etkileşim vardır ki; çevredeki olumlu ya da olumsuz her bir değişim insana, insanın yaşadığı deneyimler de çevreye, şehire yansır. Böylece; şehir ve insan birbirinin mazisinde, güncel hayatında, geleceğinde, mutluluğunda, hüznünde ve hasılı kaderinde karşılıklı etkili olur.
İnsan gibi şehirlerin de ruhu, kimliği ve kişiliği vardır. Tarihi, iklimi, coğrafyası,  jeopolitiği, kültürü, sosyal ve etnik yapısı, ekonomisi ve diğer maddi manevi değerleri bir şehrin kimliğini oluşturan temel öğelerdir. Bu parametrelerden baskın ve öne çıkanlar veya onların bileşimi şehrin kimliğini ortaya koyar. Bazen bir sanat eseri veya tarihi eser, bazen hafızalarda, gönüllerde derin izler bırakan bir olay veya bir insan şehrin kimlik tanımlanmasında ön plana çıkar.  Bazen insan şehre, şehir de insana ruh ve kimlik katar.
Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan, ne sorunlar doğru tespit edilebilir ne de köklü, isabetli çözümler üretilebilir. Sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesi gerekir.
Sayın Bakanımızın bakanlığa kazandırdığı vizyon ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ülke çapında yapılacak stratejik mekânsal planlama çalışmalarına kaynak ve referans oluşturmak için şehirlerimizin yukarıda belirtilen çerçevede kimliğini tespit etmek amacıyla çalıştaylar düzenlemeye karar verildi.
Her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. “Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Şehir kimliğimizi belirleme adına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişme hedeflerimiz konusunda geniş katılımlı bir platform oluşturuyoruz. Burada ortaya çıkan bilgi birikimi ve çalıştay raporlarının ülkemizin geleceği için çok önemli kaynak ve referans olacağı inancındayız.” dedi.  
İbrahim ACAR, “Ordu, Üsküdar, Kırşehir, Düzce, Adıyaman, Sivas, Kütahya,Konya ve Kahramanmaraş’ta gerçekleştirmiş olduğumuz çalıştaylarımızı, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Bursa ve Urfa ile devam ederek tüm illerimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.’ dedi.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet ERKOÇ konuşmasında; “Kahramanmaraş’ta bulunan kadim eserlerin korunmasına özellikle önem verdiklerini ve şehirde yaşamış önemli şahsiyetlere ilişkin Panorama Müzeleri kurmayı planladıklarını” dile getirdi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatih Mehmet ERKOÇ’un ardından söz alan K.Maraş Valisi Mustafa Hakan GÜVENÇER; “Bir şehre gelip o şehirli olmak, o şehrin hemşehrisi olmak istiyorsanız; sadece maddi geleceğine değil şehrin hikayesine bakar ve hayallerine katılmayı amaçlarsınız. İşte bu Şehir Kimliği Çalıştayı, bu sevginin zorladığı bir oluşumdur. Bir medeniyeti inşa değil ihya etmek zorundayız” dedi.