Kahramanmaraş’ta düzenlenen 11. Uluslararası Kahramanmaraş Kitap Fuarı’nın dokuzuncu gününde yazar ve fikir insanı Süleyman Arslantaş, Orta Doğu’daki gelişmeler, Gazze’de yaşananlar ve Türkiye’nin dış politikası üzerine değerlendirmelerde bulundu. KAFUM’da gerçekleştirilen söyleşide bölgesel güç dengeleri ve siyasi gelişmeler tarihsel perspektiften ele alındı.
Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi tarafından “Gel ve Fark Et” temasıyla düzenlenen ve Anadolu’nun en büyük kitap fuarı olarak nitelendirilen organizasyon, yazarları, şairleri ve fikir insanlarını okurlarla buluşturmayı sürdürüyor. Türkiye’nin ilk ve tek UNESCO Edebiyat Şehri Kahramanmaraş’ta gerçekleştirilen fuarın konuklarından Süleyman Arslantaş, bilgi ve birikimini katılımcılarla paylaştı.

## Orta Doğu’daki Gelişmeler Tarihsel Arka Planıyla Ele Alındı
Söyleşide Orta Doğu’daki siyasi dönüşümler, bölge ülkeleri arasındaki ilişkiler, uluslararası güç mücadeleleri ve yakın siyasi tarih gündeme geldi. Gazze ve Filistin meselesinin yanı sıra Türkiye’nin bölgedeki konumu ve dış politika yaklaşımı da değerlendirildi.
Bölgedeki güncel gelişmelerin geçmişte yaşanan olaylarla bağlantısına dikkat çeken Arslantaş, siyasi süreçleri anlamak için tarih, coğrafya, kültür ve medeniyet birikiminin birlikte ele alınması gerektiğini belirtti. İran’dan Suriye’ye, Filistin’den Türkiye’nin bölgesel ilişkilerine uzanan geniş coğrafyada yaşanan gelişmelerin tarihsel arka planının önemini vurguladı.

## Gazze ve Filistin Meselesi Söyleşinin Önemli Başlıkları Arasında Yer Aldı
Gazze’de yaşanan insani dram ve Filistin meselesi üzerine de konuşan Arslantaş, konunun yalnızca bölgesel bir çatışma çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Uluslararası toplumun yaklaşımı, insan hakları ve uluslararası hukukun uygulanmasının önemine değinen Arslantaş, Filistin meselesinin tarihsel köklerinin yanı sıra adalet, insan onuru ve barış kavramlarıyla birlikte ele alınması gerektiğini söyledi.
Orta Doğu’daki siyasi dengelerin anlaşılabilmesi için ülkelerin güncel politikalarının yanında tarihsel tecrübelerinin, toplumsal yapılarının ve uzun vadeli hedeflerinin de dikkate alınması gerektiğini kaydetti.

## Türkiye’nin Dış Politikası Üzerine Görüşlerini Paylaştı
Türkiye’nin bölgedeki konumunu tarihsel ve kültürel birikim üzerinden değerlendiren Arslantaş, dış politika analizlerinde kısa vadeli gelişmelerin ötesine geçilmesinin önemine dikkat çekti.
“İki Medeniyet Arasında Türkiye” başlıklı çalışmasına da değinen Arslantaş, Türkiye’nin tarihsel kimliğini korurken değişen dünya koşullarında nasıl bir konum alabileceği sorusunun önemini vurguladı. Türkiye’nin uzun vadeli çıkarları, bölgesel barış ve uluslararası ilişkilerin gerçeklerinin birlikte değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Söyleşi, katılımcılara Orta Doğu’daki gelişmeleri tarihsel ve siyasi boyutlarıyla değerlendirme fırsatı sundu.
Next




