9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in vefatı dünya basınında da yankı buldu.

Haber ajansı Reuters, yedi kez başbakan olan ve iki kez darbe ile iktidardan düşürülen Demirel'in çiftçi bir ailenin oğlu olduğunu belirtti. Çocuğu olmamasına rağmen, taraftarlınca 'baba' lakabıyla anıldığını aktardı.

AP ajansı ise Süleyman Demirel'in son yarım yüzyılda Türk siyasetine yön verdiğine dikkat çekti. Muhaliflerin, Demirel'in gücü prensiplere göre öncelediği yönündeki eleştirilerini aktaran AP, eski cumhurbaşkanının aile fotoğrafındaki bazı isimlerin yolsuzluktan hüküm giydiğini hatırlattı.

"DÜN DÜNDÜR..."

Fransız haber ajansı AFP ise Süleyman Demirel'i, Türkiye'nin en çok saygı duyulan 'ak saçlı' siyasetçilerinden biri olarak tanımladı. Demirel'in 1971 muhtırasında görevi bıraktığını, 1980 ihtilalinin ardından ise siyasetten men edildiğini belirten AFP, yasağın kalkmasının ardından 1991 yılında yapılan seçimlerle de yeniden iktidara geldiğini aktardı. Haberde, 1980 ihtilalini yapan eski Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in ise geçtiğimiz ay gözen düşmüş bir şekilde öldüğüne dikkat çekildi. 'Çoban Sülü' lakaplı Demirel'in, 'yanar döner' siyasi manevralarını yansıtan "Dün dündür, bugün bugündür" ifadelerinin yanı sıra fötr şapkasını hatırlattı.