Çin’in Yuan’ı devalüe etmesi tekstil ve hammadde ihracatçısını kaygılandırıyor. İstanbul Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği (İTHİB) Başkanı İsmail Gülle, kararın Çin’in ihracatı adına önemli olduğunu vurguladı ve “Bu durum hammadde tedariki bakımından lehimize. Ama aramal ve bitmiş ürün satışı bakımından aleyhimize. Çin, ihracatının çoğunu hammadde olarak değil de aramal ve bitmiş ürün olarak yaptığı için Yuan’ın devalüe edilmesi bizim için olumsuz.” ifadelerini kullandı.

Gülle, konuyla ilgili olarak Cihan’a yaptığı açıklamada, Türkiye’nin Çin’in ardından Avrupa’nın en önemli tedarikçilerinden olduğuna işaret etti ve şunları dile getirdi:

“Çin’in aldığı karar bizi Avrupa’da ve Rusya’da etkileyecek. Bilhassa Rusya’da çok etkileyecek. Çünkü Çinli firmalar Rusya’da etkin. Büyük talepleri Çin alıyordu, bu durum öyle devam edecek gibi. Yuan adımı ile onlar için her şey daha kolay. Bizim burada yapmamız gereken Yuan adımının lehimize olan kısımlarından yararlanmak, ticaretten daha çok pay almak. Türkiye’de de Çin gibi devalüasyon var. Yüzde 30’a yakın devalüasyon gördük. Biz, bu durumu lehimize çeviremiyoruz ama Çin anında ihracat hanesine yazdırıyor. Çünkü her bakımdan çok iyi ve çok etkin bir ekonomiden söz ediyoruz.”

İTHİB Başkanı Gülle, ayrıca Türkiye’nin siyasi tartışmaları bir yana bırakması ve ekonomiye odaklanması gerektiğini belirtti. Gülle, “Biz bunda böyle ekonomiye odaklanmak, ekonomi ile ilgili kararlar almak, bunu yürürlüğe sokmak ve ihracatçı büyütmekten yanayız. Dünyada büyük ülkeler nelerle, biz nelerler uğraşıyoruz. Bundan böyle hedeflere yüklenmeli, ekonomiyi ilerletmeliyiz." dedi.