Ukrayna krizine çözüm bulmak için bir gün gecikmeli olarak Minsk’te bir araya gelen Temas Grubu, 3 saat süren toplantılarda anlaşma imzalamadan masadan kalktı.

Doğu Ukrayna’da yerel milislerle hükümet güçleri arasında çatışmalar son haftalarda yeniden şiddetlendi. Temas Grubu toplantılarına katılan yerel temsilciler, Ukrayna ordusunun yeni bir saldırı hazırlığı içinde olduğunu iddia etti.

Lugansk bölgesi temsilcisi Vladislav Deynego, toplantının herhangi bir metin imzalanmadan sona erdiğini, ancak görüşmelerin devam edeceğini söyledi. Donetsk temsilcisi Denis Puşilin de görüşmelerde herhangi bir sonuç alınamadığını teyit etti.

İstihbarat servisleri ve tutuklu bulunan Ukrayna ordusu askerlerinden edindikleri bilgileri aktaran Deynego, “Şu an saldırı hazırlıkları ile ilgili bilgi aldık. Bu tür girişimler milis güçlerin Ukrayna ordusuna ait ağır silahların bölgeden çıkarılması yönünde provoke ediyor.” uyarısında bulundu.

Temas Grubu toplantısına yerel temsilcilerin yanısıra Ukrayna Eski Cumhurbaşkanı Leonid Kuçma, Rusya’nın Kiev Büyükelçisi Mihail Zurabov ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) temsilcisi Heidi Tagliavini katıldı.

Ukrayna temsilcisi Kuçma da yaptığı açıklamada, anlaşmanın başarısız olduğunu söyledi. Görüşmeye Minsk Anlaşması’nı imzalayan bölge temsilcileri Aleksandr Zaharçenko ve İgor Plotnitski’nin gelmemesini eleştirdi. Kuçma, gelen temsilcilerin acil ateşkes ve ağır silahların çekilmesi konusunda anlaşamadığını belirtti.

Yerel milis güçleri anlaşmanın imzalanması için öncelikle hükümet güçlerinden ateşi durdurmasını istiyor. Ağır silahların çekileceği sınır konusunda da mutabakat sağlanamadı.

Ukrayna tarafının herhangi bir ön şart ya da ültimatom kabul etmesinin imkansız olduğuna değinen Kuçma, “Bizim barışçıl çözümle ilgili pozisyonumuz değişmedi. 5 ve 19 Eylül’de imzalanan Minsk Mutabakatı’na uygun olarak ateşkesle başlamamız gerekiyor.” değerlendirmesinde bulundu.

Yerel temsilciler ise Ukrayna’yı ateşkes ve ağır silahların çekilmesi konusunda oyalama politikası izlemekle suçladı. Donetks ve Lugansk temsilcileri Kiev’le monolog değil, diyaloga ihtiyaç olduğunu hatırlattı. Yerel milis güçlere göre Kiev, bölgede bulunan askeri birlikleri kontrol edemiyor.

Toplantı öncesi Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Almanya Şansölyesi Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande krize çözüm için bir telefon görüşmesi yaptı. Kremlin’den yapılan açıklamada acil ateşkes ve ağır silahların yerleşim bölgelerinden çekilmesi konusunda anlaşma sağlanmasının ümit edildiği belirtildi.