Antalya'ya gelen turistin üçte birini ağırlayan ve 250 yatak kapasitesine sahip Manavgat'ta turizmciler, kışın otellerin ölü sezon diye tabir edilen dönemde turizm çalışanlarının sigorta primlerinin devlet tarafından yatırılmasının 7 yıldır dillendirilmesine karşı bir arpa boyu yolun alınamadığı belirtiyor.

Bu tür sözlerin seçim vaadi olarak kalmamasını isteyen Manavgat Titreyengöl-Sorgun Turizm Yatırımcıları Birliği (TİSOYAB) Başkanı Hüseyin Aydoğan, bu tür uygulamaları Fransa, İspanya, Portekiz ve İtalya'nın yaptığını söyledi. Aydoğan, "Turizm çalışanlarının kışın sigorta primleri devlet tarafından yatırılacak sözleri 7 yıldır söyleniyor. Fakat bir yol alınamadı. Sigorta primlerinin yatırılması seçim vaadi olarak sözde kalmamalı." dedi.

Antalya bölgesinde alternatif turizm yatırımlarının az olmasına sebebiyle turizmin 7 ayla sınırlı olduğunu vurgulayan Aydoğan, deniz,kum ve güneş turizmi ekseninde 'bende para var, ben de bir beş yıldızlı otel dikerim, önemli olan otelim olsun' anlayışıyla konaklama tesisi yapıldığı sürece turizmin 12 aya çıkmasının zor olduğunu kaydetti.

TURİZM ANTALYA'DA 7 AYLA SINIRLI BU KISIR DÖNGÜ YILLARDIR SÜRÜYOR

Antalya bölgesi kıyı şeridinde pazar payı araştırılmadan yapılan bir otel dikme anlaşıyla yatak kapasitesinin 580 bine ulaştığını belirten Aydoğan, şunları kaydetti: "Gecekondu yapar gibi konaklama tesisi yapma anlayışından vazgeçmemiz gerekir. İlk önce yılın 12 ayı turizm çekme anlayışıyla otel yapmalıyız. Bölgemizde 20 Kasım geldiği otellerin yüzde 80'i kapanıyor. Ben Almanya'da da turizm yatırımı yapan bir turizmciyim. 250 odalı bir otel açmak için bir çok kuruma başvuruda bulunduk. En son otel açma girişimindeki belediye o bölgede 2 otel daha var onun müşterisine engel olursunuz. Başka bir yere açın diye öneride bulundu. Almanya'da her belediyenin turizm planlama birimleri var. Antalya'da pazar araştırılması yapılmadan arkadaş benim para var anlayışıyla her yıl çok sayıda 5 yıldızlı otel dikiliyor. Sonrada istenilen oranda turist gelmeyince veryansın ediyoruz. Acı olan şu ki Almanya'da her belediyenin bir turizm planlama birimi olmasına karşı ülkemizde Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın ise halihazırda bir turizm planlaması yok."

Kontrolsüz ve planlamasız turizm yatırımlarının belirli bir noktadan sonra tıkanmayı beraberinde yetireceğinin altını çizen Aydoğan, bu tıkanmayı turizmcilerin turizm gelirlerindeki düşüşle birlikte gördüğünü vurguladı. Antalya bölgesinde geçen yıla göre turizm gelirlerinde yüzde 40 düşüş olduğunu dile getiren Aydoğan, bunun anlamının ise Manavgat'ta yıllık turizm gelirlerinden yaklaşık 5 milyar dolar girdinin 2 milyar dolarının buharlaşması demek olduğunun altını çizdi.

TURİZM YATIRIMLARI 12 AY TURİST ÇEKECEK ŞEKİLDE YAPILMALI

Otellerde odaların açık kalmaması için turizmcilerin sürekli indirim yapmak zorunda kaldığına dikkat çeken Aydoğan, yaşadıkları sıkıntıları şu sözlerle dile getirdi: "Ülkede cari açığı kapatmada en önemli sektör olan turizm bu yıl çok sıkıntıda. Sürekli indirim yapıyoruz. Otelcilerin gelirleri yüzde 40 oranında azaldı. Bu azalma turizm sektöründe beslenen 70 kalemi etkiliyor. Konaklama tesisi dikme anlayışımızı değiştirmeliyiz. Bunu yapmadığımız sürece turizmi Antalya'da 12 aya çıkaramayız. Bu kısır döngü devam eder durur. Antalya bölgesinde yapacağımız öncelikli turizmi 12 yaya yayacak turizm yatırımlarına öncelik verilmeli. Bu yapılmazsa Antalya'da 200 bin, Manavgat'ta 60 bin turizm çalışanı 20 Kasım'dan sonra 4-5 ay mağdur olacak demektir. İspanya, İtalya, Fransa ve İspanya kış ayında kendi turizmcisine destek oluyor. Bizde ise kışın otellerin yüzde 70'i kapatıyor, yüzde 30'uda yüzde 40'nu ancak doldurabiliyor. Kışın otellerin açık kalması için turizm çalışanların sigorta primleri İspanya, Fransa ve Portekiz'de olduğu gibi devlet tarafından yatırılmalı. Bu çok zor değil. Çünkü turizmde ülkemize yıllık 30 milyar dolar döviz girdisi oluyor. Yapılması gereken öncelik ise turizm yatırımlarının 12 ay turist çekecek şekilde yapılması."

KİŞİ BAŞI TURİST HARCAMALARINDA 100 DOLAR DÜŞME OLDU

2015 yılının turizmde sorunların tespitinde bir turnusol kağıdı görevi gördüğünü anlatan Aydoğan, turistlerin kişi başı harcamalarında 100 dolarlık düşüşün iyi irdelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Aydoğan, bu konu ile ilgili meslek odalarının geniş çaplı analiz raporları hazırlaması gerektiğini, yapılan tespitlerinde ilgili birimler tarafından kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğini kaydetti.