Almanya'nın Münih kenti yakınlarındaki Mainburg'ta Bavyera Türk Akademisyenler Topluluğu’nun (TatBayern) birinci kuruluş yıl dönümü nedeniyle düzenlenen sempozyumda Almanya'da yaşayan Türklerin eğitim sorunu masaya yatırıldı.

TatBayern Başkanı Sevim Kaya, burada yaptığı konuşmada, "Bizler yılar önce sadece para kazanmak için gelen işçilerin çocuklarıyız. Anne babalarımızla gurur duyuyoruz. Onlar her şeyden feragat edip, her türlü zor koşullara rağmen bizi okuttular ve bu günlere getirdiler." dedi.

Rakamlarla Almanya'nın artık bir göçmen toplumu olduğunu anlatan Landshut Uygulamalı Bilimler Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mihri Özdoğan "Yapılan araştırmalar gösteriyor ki artık Türk aileleri kendilerinin yeteri kadar eğitim görmemiş olmalarına rağmen, çocuklarının iyi bir eğitim almalarına çok önem veriyor." ifadelerini kullandı. Prof. Dr. Özdoğan, uzmanların Almanya'da yaşayan Türk çocuklarının eğitimde başarısız olmalarının iki ana nedeni olduğunu söylerken "Bunlar anne ve babanın düşük eğitim seviyesi ve yeterli Almanca bilmemeleri. Bizim çocuklarımız yeterli Almanca bilmiyorlarsa, bu da onlarla yeterli Almanca konuşulmadığını gösteriyor." dedi.

Çocukların yeterli Almanca bilmeleri için mümkün olan en erken zamanda kreşe başlamaları gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özdoğan "Alman çocuklarının yüzde 80'i üç yaşına gelmeden anaokuluna giderken, bizim çocuklarda bu oran bunun yarısı kadardır." diye konuştu. Alman eğitim sisteminin Türkiye'dekinin aksine evdeki eğitme daha ağırlık verdiğini söyleyen Prof. Dr. Özdoğan "Burada eğitimin yüzde 60'ı evde yüzde 30'u okulda verilir. Türkiye'de ise bu oranlar tam tersinedir. Türk aileler, 'çocuğu okula gönderiyoruz, eğitmek sadece öğretmenin görevidir' yanılgısı içerisindedir." dedi.

ANA DİLE ÖNEM VERİN

Sempozyumda Türkçe ve Almanca olarak konuşan Münih Başkonsolosluğu Eğitim Ataşesi Prof. Dr. İlyas Öztürk, Türk ailelere çocuklarına mutlaka güzel bir şekilde Türkçe öğretmelerini salık verirken "Çocuklarınıza ana dilini unutturmamak ve Almancayı mükemmel bir şekilde öğretmek sizin görevinizdir. Ana dilini iyi bilen diğer dilleri daha kolayca konuşur ve daha başarılı olur." dedi.

Sempozyuma Mainburg Belediye Başkanı Josef Resier'ın yanı sıra Bavyera Hükumeti Uyum Sorumlusu Martin Neumeyer de katıldı.