Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Aytekin Öztaş, cari açık uyarısı yaptı. Türkiye’nin cari açıkla büyüyemediğini ifade eden Öztaş, ekonomideki bu durumun artık değişmesi gerektiğini söyledi. Dernek üyeleriyle biraraya gelen Öztaş, sektörel ve ekonomik gündemi değerlendirdi. Öztaş, ithalata yönelik ve cari açığı büyüten ekonomik büyümenin uzun süreli olamayacağını, yerli sanayinin gelişmesi için herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ve seferberliğe ihtiyaç olduğunu söyledi.

Cari işlemler açığı verilerinin ocak ayında çok düşük geldiğini belirten Öztaş, 2,8 milyar dolar beklentinin sadece 2 milyar dolar olduğunu söyledi. Öte yandan sanayi üretimi rakamlarının da düşük geldiğini vurgulayan Öztaş, “Az da olsa ocak ayında sanayi üretiminde bir artış beklerken yıllık bazda arındırılmamış sanayi verisi yüzde 2,3 düştü. Halbuki geçen sene aynı dönemde 5 milyar dolar cari açık vermiş, ilk çeyrekte çok kuvvetli büyüme rakamlarıyla karşılaşmıştık. Büyüme ne kadar düşük geliyorsa cari açık da o kadar azalıyor. Bu rakamlar Türkiye’de cari açık ile büyüme arasındaki pozitif ilişkiyi doğrular nitelikte.” dedi.

‘ÜRETİM İTHALATA BAĞIMLILIKTAN KURTARILMALI’

Türkiye ekonomisinin sağlıksız görünümünün göstergelerinden birini de üretimin yapısının tamamen ithalata bağlanması olduğunu söyleyen Öztaş, “Ya kontrollü cari açıkla yüksek büyümeye ya da düşük cari açıkla düşük büyümeye razı olacağız. Bu sarmaldan çıkmak için Türkiye’nin, üretim yapısını ithalata bağımlılıktan kurtarması gerekiyor. Bunun için devletin biz sanayicilerin önündeki engelleri kaldırması, ar-ge ve inovasyonla daha teknolojik ürünlerin yapılmasına katkı vermesi gerekmekte. Yoksa yurtdışından getirilen hammadde ve ürünlerin montajı veya son derece düşük katma değerli üretimlerle bu sarmaldan kurtulmamız mümkün değil.” diye konuştu.