Ufuk Sağlık Sen Genel Başkanı Adnan Bayraktar, memur maaşlarına ve temel ihtiyaçlara yönelik zam ile ilgili olarak ”Doğalgaza yapılan indirim vatandaşa bindirim olarak yansıdı. Bekarlarımız sultanlık kariyerine devam ediyor. Vatandaş 80 ürünün yanından dahi geçemiyor.” dedi.


Bayraktar, temel ihtiyaçlar eş değer olarak, bir an evvel yüzde 13’lük ek bir zam yapılarak memurun sevindirilmesini talep etti.




Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada “Geçtiğimiz yıl yetkili sendika ile hükümet arasında imzalanan toplu sözleşme gereği 3 milyon kamu çalışanına 2014 yılı için sadece seyyanen 123 TL zam yapıldı. Bu miktarda, yüzde 2 ile yüzde 6,4 arasında artışa tekabül etmektedir. Hükümet yetkilileri 2014 yılı enflasyon oranını 9.4 gibi bir rakam olarak açıklamış ancak yetkili sendikayla yaptıkları anlaşma gereği veremeyeceklerini beyan etmişlerdir. Enflasyon tahmin edilen rakamın üzerinde çıkınca enflasyon farkını alamayan lise mezunu bir memur aylık 61 TL, hemşire ise aylık 76 TL kayba uğradı. Bu miktar kariyer mesleklerinde daha da arttı. Yani 3 milyon memurun maaşındaki artış, enflasyonun altında kaldı. En düşük memurun yıllık kaybı ise 732 TL ye yaklaştı.” dedi.
Enflasyon karşısında ezilen memurun olmazsa olmazı olan temel ihtiyaçlarına yapılan zamlar karşısında da nasıl ezildiğinin, yaptıkları Ar- Ge araştırmasıyla ortaya çıktığına işaret eden Bayraktar, ”Doğalgaza yapılan indirim vatandaşa bindirim olarak yansıdı.” ifadelerini kullandı.

Bayraktar, “Topladığımız veriler neticesinde Ocak ayı itibariyle temel ihtiyaç ürünlerine yapılan zamlar şöyle; elektrik fiyatlarına 2014 yılına kıyasla yüzde 10dan fazla bir zam yapıldı. Yine araştırmalarımızda Ankara verilerine göre suya yapılan zammı yüzde 21 oranında hesapladık. Doğalgaza yüzde 8-9 arasında zam yapılırken Rusya’nın doğalgaz fiyatına yapmış olduğu yüzde 10.25'lik indirim, vatandaşa bindirim olarak yansıdı. Dünyada petrol fiyatları yarılara kadar inerken ülkemizde maalesef bu indirim ciddi anlamda yansıtılmadı.” dedi.

“VATANDAŞ 80 ÜRÜNÜN YANINDAN DAHİ GEÇEMİYOR”

Ufuk Sağlık Sen Genel Başkanı Adnan Bayraktar, Ankara toptancılar sitesinde 2014 yılı ve 2015 yılı Ocak ayı temel gıda maddelerinin fiyatlarını kıyasladığımızda 26 gıda maddesinin fiyatının yüzde 10-15 ara¬sın¬da arttığını çok rahat görebildiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Buna kırmızı mercimek, un, çay, patates, kuru soğan, zeytin, margarin, makarna, süt ürünleri gibi birçok örnek verilebiliriz. Bakıyorsunuz evlerimizin olmazsa olmazı ekmeğin fiyatı yüzde 11,60 oranında artmış. Yine kırmızı etin fiyatına bakıyorsunuz, fiyatı son iki ayda yaklaşık yüzde 35 artarken, Aralık ayında kilogramı 24 ile 30 lira arasında değişen dana kıymanın kilosu 36 liraya kadar yükseldiğini görüyorsunuz. Kış şartlarını hesaba katsak bile sebze meyve fiyatlarında bir önceki yıla nazaran ortalama yüzde 40-50 gibi bir fiyat uçurumunu görebiliyoruz. Araştırmalarımız neticesinde vatandaş 80 ürünün yanından dahi geçemiyor.”

“BEKARLARIMIZ SULTANLIK KARİYERİNE DEVAM EDİYOR”

Yetkililer gençleri evliliğe teşvik ederken beyaz eşya fiyatlarında yapılan 9.03'lük zamla, bekarların sultanlık kariyerlerine devam ettirildiğine işaret eden Bayraktar, “Konuttaki durgunluğa rağmen, Türkiye’de konut fiyatları son 1 yılda yüzde 14 arttı. Uluslar arası alanda araştırmalar yapan Emlak danışmanlık şirketi Knight Frank’ın yayınladığı Küresel Konut Fiyat Endeksi raporuna göre Türkiye, 2014’te dünyada İrlanda’dan sonra konutun en pahalı olduğu ikinci ülke oldu. Dolayısıyla yapılan toplu konutlarla zenginler ev zincirlerine bir halka daha kattı. “ görüşünü belirtti.

“MEMUR YAPILAN ZAMDAN MEMNUN DEĞİL”

Ufuk Sağlık ve Sosyal Hizmet Görevlileri Sendikası olarak Türkiye genelinde yapılan “Memur Maaş Zammı Memnuniyet Anketi” verileri ise şu şekilde;
'Memura yapılan 3+3’lük zam mı yeterli buluyor musunuz’ sorusuna; yüzde 97 ‘hayır’
'Sizce yapılan zamlar temel ihtiyaçlara yapılan zamlarla orantılı mıdır’ sorusuna, yüzde 97 ‘hayır’
'Toplu Sözleşme masasında memurun enflasyona ezdirildiğini düşünüyor musunuz” sorusuna yüzde 85 ‘evet’
'Devletin tüm kademelerindeki çalışanların maaşlarına aynı oranda zam yapıldığını düşünüyor musunuz' sorusuna yüzde 96 'hayır'
'2014 yılı enflasyon oranının yükselmesini, memur maaşlarına yapılan seyyanen zammın karşıladığını düşünüyor musunuz' sorusuna yüzde 95 oranında 'hayır'
'Devletin, yaptığı zamlarla memura değer verdiğini düşünüyor musunuz' sorusuna yüzde 80 'hayır' cevabı verildi.

MEMMUNİYETSİZLİK YÜZDE 91 CİVARINDA

Araştırmalarda vatandaşın temel ihtiyaçlarının toplamına yapılan zam, yüzde 19 civarında. Anket çalışmalarında memura yapılan zamların değerlendirmesi sorusu ile yüzde 91 civarında memnuniyetsizlik tespit edildi.
Genel Başkanı Adnan Bayraktar, neticede memur, enflasyon farkı verilmeden sadece yüzde 3’lük bir zam ile temel ihtiyaçlara yapılan zam karşısında belini doğrultamaz hale geldiğini vurgulayarak,
“Sosyal adaletin sağlanması, çalışma barışının oluşması, memurun motivasyonunun yüksek olması ve belinde oluşan kamburun giderilmesi için temel ihtiyaçlara yapılan zamma eş değer olarak bir an evvel yüzde 13lük ek bir zam yapılarak memur sevindirilmelidir. Pazarlık, bir alışverişte tarafların kendileri için en elverişli fiyatı karşısındakine kabul ettirmek amacıyla yaptığı görüşmeyle gerçek pazarlık olur. Yani pazarlıkta tarafların olması, masanın karşısında birinin oturması gerekir. Ama gördük ki toplu sözleşme masasında memurun tarafı olmayıp, iki hükümet tarafı vardı. Dolayısıyla burada hakkı savunulamayan, masada tarafı olmayan memur ezildi, masanın karşısında oturanlar ise kazandı.” diyerek sözlerini tamamladı.