Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon ülkelerinin Husi milislerine karşı hava operasyonlarını sürdürdüğü Yemen’de, Taiz kentindeki Türk okulu eğitime devam ediyor. Bombardıman ve çatışmalar, Taiz’deki eğitim hayatını aksatmadı.

4 Türk kolejinin bulunduğu Sana ve Aden'de okullar tatil edilirken, Uluslararası Türk Okulları'nın Taiz şubesi, 350 öğrencisi, 10 Türk ve 44 Yemenli öğretmeniyle eğitime devam ediyor.

Ülkenin üçüncü kenti olan Taiz, okur-yazar oranın en fazla olduğu şehir olarak da dikkat çekiyor. Yemen’de başarılarıyla adından söz ettiren Taiz Türk okulu, ülke genelinde yapılan lise bitirme sınavlarında özel okullar arasında ikinci olmuştu.

Uluslararası Çevre Proje Olimpiyatı INEPO'da ikincilik, Türkmenistan Bilgisayar Olimpiyatı’nda ise gümüş madalya alan Taiz Türk Okulu'na kayır yaptırmak için veliler adeta yarışıyor. Çok sayıda devlet adamı, diplomat ve bürokratın da içinde bulunduğu Yemenliler, çocuklarının eğitimi için Türk okullarını tercih ediyor.

1998'de başkent Sana'da 33 öğrenciyle bir ilkokulda eğitim ve öğretime başlayan Türk okulları, başkent Sana'da 3, Taiz ve Aden şehirlerinde ise birer okul ile hizmet veriyordu. Anaokulu, ilkokul ve lise düzeyindeki eğitim dili İngilizce ve Arapça olan okullarda, Türkçe ise yabancı dil olarak okutuluyor.

Sana ve Aden'de çatışmaların şiddetlenmesinden sonra Eğitim Bakanlığı tarafından eğitim-öğretime ara verilmişti. Türk okullarında çalışan Türk öğretmenlerin birçoğu da ülkesine dönmüştü. Sana ve Aden'de tatil edilen okullar, Eğitim Bakanlığı’ndan gelecek müjdeli haberi bekliyor.

Yemen’de kırsal kesimde yaşayanların yaklaşık yüzde 70’i, şehir nüfusubub ise yüzde 38’i okuma-yazma bilmiyor. Nüfusun yüzde 18’inin liseyi bitirebildiği Yemen’de, sadece yüzde 13,8’lik bir kesim üniversite okuyabiliyor.