Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörlüğüne yapılan seçimlerde 576 oy alan Rektör Prof. Dr. Kamil Dilek'in yerine 265 oy almasına rağmen rektör olarak atadığı Prof. Dr. Yusuf Ulcay, koltuğa oturdu. Ulcay, Kamil Dilek yönetiminin 'Ergenekoncu, ulusalcı, paralelci' diye fişlendiği ve Cumhurbaşkanlığı ile YÖK'e gönderildiği iddia edilen Üniversitede Birlik Platformu'nun hazırladığı belgelerle alakasının bulunmadığını söyledi. Ulcay, "Benim bu konuda malumatım yok. Benim hazırladığım veya benim grubumun hazırladığı herhangi birşey yok." dedi. "Bu koltuğun bize bir şey katmaması lazım. Bizim bu koltuğa birşey katmamız lazım. Eğer biz, bu koltuğa oturduğumuz için bir şey oluyorsak, bizde bir şey yok demektir." diyerek koltuğuna oturan Ulcay, az oy almasına rağmen atanmasına ilişkin eleştirilere de cevap verdi.

Dün gece saatlerinde Uludağ Üniversitesi (UÜ) Rektörü olarak atanan Prof. Dr. Yusuf Ulcay, yeni görevine resmen başladı. Rektörlük makamında düzenlenen devir teslim törenine 'Devletime kırgınım' diyen eski rektör Prof. Dr. Kamil Dilek katılmazken, rektör yardımcıları Prof. Dr. Müfit Parlak ve İrfan Karagöz törende hazır bulundu. Karagöz yaptığı kısa açıklamada, "Yeni bir döneme giriyoruz. Biz, 4 yıl görevde kaldık. Yüklendiğimiz bu ağır görevi başarıyla yerine getirmenin huzuru içerisinde görevimizi yeni yönetime devrediyoruz. Tüm akademisyenlerle, çalışanlarla uyum içinde çok iyi bir performans gösterdiğimize inanıyorum. Yeni yönetimi üniversitemizi daha ileriye taşıyacağına inanıyorum." dedi.

AZ OY ALDIĞI ELEŞTİRİSİNE CEVAP: BU YENİ BİR KURAL EDĞİL DÜNDE VARDI BUGÜN DE VAR
Üniversitede yapılan seçimlerde birinciden 311 oy daha az almasına rağmen rektör atandığına yönelik eleştirilere de cevap veren Rektör Ulcay, şunları kaydetti: "Bu yeni bir kural değil, bu kural çıktığından beri var. Bizim yaptığımız seçim rektör seçimi değil rektör adayını belirleme seçimidir. Dolayısıyla bunun ne kadar doğru olup olmadığını tartışmayacağım. Çünkü benim de çok kabul ettiğim konu değil. Bunu eleştirmeye kalkarsanız 'Niçin diğer akademisyenler katılmıyor, niçin çalışanlar katılmıyor, niçin öğrenciler bu konuda fikir sahibi olmuyor' gibi sorular akıllara gelebiliyor. Gelişmiş ülkelerde bizdeki gibi merkezden kontrol etme olayı yok. Bir mütevelli heyet komisyon kurar, başarı kriterleri belirlenir. Rektör kriterlerini yürüttüğü müddetçe yerinde kalır. Bu, bugün için konulmuş kural değil, dün de aynı kurallar vardı bugün de aynı kurarlar sürüyor. Bu konuda eleştirildiği zaman çok farklı konularda eleştirmek mümkün."

MALUMATIM YOK HAZIRLADIĞIM BİRŞEY YOK
Ulcay'a, UÜ rektörlük seçimlerinde kendisini destekleyen Üniversitede Birlik PLatformu'nun, Rektör Kamil Dilek'in atanmaması için Cumhurbaşkanlığı ve YÖK'e gönderildiği ve içerisinde, "Daima ergenekoncu ve paralel yapı mensupları dekan ve müdür olarak atandı. Grup Rotary Kulüpleri ile protokoller imzaladı. Ergenekoncu, ulusalcı ve roteryan genel sekreterler ile çalıştı. Bunlar sayesinde eski rektör Mustafa Yurtkuran'ın daire başkanları, şube müdürleri ve beyin takımı varlığını sürdürdü." ifadeleri yer alan mektup da soruldu. Konuyla ilgili bilgisinin bulunmadığını anlatan Rektör Ulcay, "Benim bu konuda malumatım yok. Benim hazırladığım veya benim grubumun hazırladığı herhangi bir şey yok. Öyle bir şey yok. Öyle bir şey hazırlamadığım için ne olduğunu da bilmiyorum." diye konuştu.

KOLTUĞUN BİZE DEĞİL BİZİM KOLTUĞA BİRŞEY KATMAMIZ LAZIM
Kamil Dilek'in törene katılmamasına da sitem eden Ulcay, koltuğa oturmadan önce de açıklamalarda bulundu. Ulcay, şunları söyledi: "Bismillahirrahmanirrahim diyelim oturalım, hayırla oturalım hayırla kalkarız. Kamil hocam, 'Bu koltuk terli koltuk, değiştirmedim, çünkü her oturduğumda bana, bu koltuğun geçici olduğunu hatırlatıyordu.' diyordu. Dolayısıyla bu koltuğun bize bir şey katmaması lazım. Bizim bu koltuğa bir şey katmamız lazım. Eğer biz, bu koltuğa oturduğumuz için bir şey oluyorsak, bizde bir şey yok demektir. Ama biz bu koltuğa oturduğumuzda bu koltuğa bir şey katıyorsak bizde bir şey var demektir. Bizde bir şey olması ancak birlik ve beraberlikle olur. İnşallah biz de üniversitemizde bu birlik beraberliği hep birlikte oturacağız."

BATAN BİRŞEY YOK
Koltuğa oturunca, 'Kamil hocanın dediği gibi batan birşey yok' diyerek espri yapan Ulcay, törene katılanların gülüşmesine sebep oldu. Dekanlık atamalarına ilişkin değerlendirmelerde de bulunan Ulcay, "Ne onlar bana bir isim zorlayacak ne de ben onlara isim zorlayacağım. Onlar nasıl atayacağımı biliyor" dedi. Açıklamanın ardından mesai arkadaşlarını da yanına davet eden Ulcay, fotoğraf karesine girmeleri için eski yönetim adına törene katılan UÜ Rektör Yardımcıları Müfit Parlak ve İrfan Karagöz'ü de yanına çağırdı. Ancak bu iki isim, fotoğraf karesine girmedi.