Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Türkiye’nin bir rejim değişikliğiyle karşı karşıya olduğunu savunarak, “Bugün Türkiye’nin karşı karşıya olduğu durum, bir rejim değişikliği durumudur. Artık bu şekilde Türkiye’nin yönetilmesi mümkün olamaz.” dedi.

DBP Eş Genel başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, son günlerde yaşanan gelişmelerle ilgili Diyarbakır’da basın toplantısı düzenledi. DBP Genel Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantıda konuşan Kamuran Yüksek, sorunların müzakereler yoluyla çözülmesi gerektiğini belirtti. Kürt sorununun, demokratikleşme problemleri, ülkedeki antidemokratik yaklaşımlar ve rejim durumu tartışılarak çözülebilmesi gerektiğini kaydeden Yüsek, bunun dışında bir çözüm yönteminin olmadığını dile getirdi. Yüksek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türkiye AKP yönetimi eliyle içine sokulduğu süreçten, müzakereler yoluyla yeniden çıkarılmalıdır. Aksi durumda hiç istemediğimiz, arzu etmediğimiz diğer Ortadoğu’daki ülkelere gidiş olabilir. Bölgede yaşanan gelişmeler ciddidir. Öyle çok sıradan sokak olayları değildir. Ülke şiddet ortamından çıkmalıdır. Ülke yönetimi demokratik siyasetle yolları açarsa elbette müzakere yoluyla süreçler tartışılır. Bunun anayasal bir düzene kavuşması için gerekli olanaklar oluşur. Ama bu yolları kapatırsanız halka başka seçenekler, başka yollar göstermiş olursunuz. Yeniden müzakere ve diyalog yoluyla Türkiye’nin rejimi, yönetim şeklini ve tüm demokratikleşme problemlerinin tartışılarak çözülmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.”

DBP Eş Genel Başkanı Emine Ayna ise, ulusal kimliklerinden ve siyasal iradelerinden vazgeçmeyeceklerini söyledi. Ayna, "Nasıl ki diğer halklar liderlerinin tutsaklığını kabul etmiyorlarsa Kürt halkı da başkan Öcalan’ın tutsaklığını kabul etmez. Onun özgürlüğü dışında başka bir seçeneği kabul etmez.” ifadelerini kullandı.