ABD'li ünlü yazar Mart Twain'in gerçek adı nedir

İngilizcede “ikiyi işaretle” anlamına gelen “Mark Twain” geminin dibe oturmaması için gerekli su derinliğini ölçen bir gemici terimidir. Asıl adı Samuel Langhorne Clemens olan yazar gençlik yıllarında Mississippi Nehrinde uzun yıllar kaptan olarak çalışmıştı. Mark Twain adını ilk kez 1863’te mizahi bir gezi yazısında kullandı.

Mississippi Nehri yazar için hem serüven dolu ve büyüleyici hem de ürkütücü ve acımasız bir yerdi. Matbaacılık ve gazetecilik gibi yaptığı birçok değişik iş farklı insanlarla tanışmasını sağladı. Sözgelimi altın arayıcıları arasında ağızdan ağıza anlatılan son derece abartılı fıkraları, öyküleri yöresel konuşma biçimleriyle yazıya döküyordu.

Bir maden ocağı kampında madencilerden dinlediği yerel bir hikâyeyi kendi ağzından anlattığı “Claravas’ta Zıplayan Kurbağa Kutlaması” adlı öyküsü 18 Kasım 1965 günü New York Saturday Press gazetesinde yayımlandı. Öykü, 1867’de yayımlanan ilk kitabında da yer aldı.

Öksüz ve yaramaz bir çocuğun Mississippi’de geçen serüvenlerini içeren ve 1875 yılında yayımlanan Tom Sawyer’in Maceraları adlı romanı çok sevildi. 50. yaş gününü kutladığı 1885 yılında yayımlanan Huckleberry Finn’in Maceraları adlı romanı kimilerince Amerikan edebiyatının ilk büyük eseri olarak değerlendirildi. Bu kitapta da yaramaz ve asi bir çocuğun hikâyesini anlattı.

Bir gazeteci olarak ünlendikten sonra 1866 yılında dünyayı dolaşarak konuşmalar yapmaya başladı. Oldukça ünlenen bu konuşmalarında kitaplarından yaptığı alıntıları anekdotlarla ve mizahıyla besledi. Konuşmaları kitapları için de bir çeşit reklamdı.

Türkan Şoray hangi filmde Sabiha ve Güllü veya Türkan adlı bir karakteri canlandırmamıştır Türkan Şoray hangi filmde Sabiha ve Güllü veya Türkan adlı bir karakteri canlandırmamıştır

Huckleberry Finn’den sonra beş yıl boyunca kitap yayımlamayan Twain, çeşitli işlerdeki yatırımları hep para kaybıyla sonuçlandı. 1885’te kurduğu yayınevi 1894’te iflas etti. İlk olarak eski ABD başkanlarından çok büyük hayranlık duyduğu Ulysses Grant’ın anılarını, ardından kendi kitabı Huckleberry Finn’in Maceraları’nı yayımlayan Twain, bu iki kitapla elde ettiği başarıyı bir daha yakalayamadı.

Beyaz pazen takım elbisesidir. İlk kez 1906’da yayın haklarıyla ilgili bir kongreye bu takım elbisesiyle katılan Twain şöyle der: “Benim gibi 71 yaşına gelen bir adam için koyu renk elbiseler giymenin bunaltıcı etkileri olabiliyor. Açık renklilerse göze daha hoş görünüyor, ruhu canlandırıyorlar.”