6 Şubat Kahramanmaraş depremleri sonrası şehrin yeniden imarı sürecinde yaptığı çözümcül çağrılarla öne çıkan İYİ Parti Kahramanmaraş Milletvekili Aday Adayı Av. Ahmet Çabukel, şimdi de kent turizmine çağ atlatması öngörülen Germanicia Antik Kenti ve taban mozaiklerini gündeme taşıdı.

Kahramanmaraş’ın kanayan yaralarından biri olan Germanicia Antik Kenti’nin turizme açılmasında çok geç kalındığını ifade eden Çabukel, “Tarih boyunca en önemli ve en büyük medeniyetlere ev sahipliği yapan Kahramanmaraş, ne yazık ki yıllardır hak ettiği değeri göremedi. Ne hükümet yatırımlarından ne de yerel yönetimlerden istenilen hizmeti alamayan bu güzide şehrimiz, acemi siyasetçiler ve ehil olmayan idarecilerin elinde maalesef ki yönetilemiyor. Ayaklarımızın altında Germanicia Antik Kenti gibi bir tarih şehri var. Ama eli ağır idareciler yüzünden 2007 yılından bu yana gün yüzüne çıkartılamadı. Bu tarihin turizme kazandırılması için deprem sonrası uygulanacak kentsel dönüşümün avantajlarından yararlanmak gerekiyor. Germanicia için gerekli bütçe bu dönemde çok daha rahat bir şekilde sağlanabilir” dedi.

“KAMULAŞTIRMA SORUNU ACİL ÇÖZÜLMELİ!”

Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırmanın en hızlı yollarından birinin turizm ile ekonomiye katkı sağlamak olduğunu dile getiren Çabukel, şöyle konuştu: “Germanicia Antik Kenti, ilk olarak 2007 yılında, Dulkadiroğlu ilçemizde Karamaraş mevkiinde yapılan kaçak kazı ihbarıyla ortaya çıktı. 2009 yılında başlatılan kazı çalışmaları neticesinde bugüne kadar yaklaşık 375 metrekare mozaik tabakası gün yüzüne kavuşturuldu. 2019 yılında yapılan kazılarda ise Namık Kemal Mahallesi’nde mozaik tabakasına rastlanıldı. Germanicia Antik Kenti’nin arkeopark ya da mozaik müzesi olarak projelendirilerek turizme açılması planlanıyor; ancak çalışmalar karınca hızında devam ediyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremleri bir avantaj olarak kullanıp buranın da bölge olarak kamulaştırılması sağlanmalıdır. Bu kamulaştırma çalışmalarında hiçbir vatandaşımız mağdur edilmemeli. Devlet tarafından yüzde 100’ü karşılanmak üzere kamulaştırılmalı. Depremde büyük yara almış olan ve yük altında kalmış olan binalar yıkılmalı. Vatandaşlarımız için yatay mimari ile yapılan evler tahsis edilmeli. Hiçbir insanımız evsiz kalmamalı. Kamulaştırma sonrası bölgede kazı çalışmaları hızlı bir şekilde tamamlanıp Germanicia Antik Kenti ve taban mozaikleri turizme kazandırılmalı. Gelecek on yılda şehrimize en az yıllık 5 milyon turist gelmeli. Ekonomiyi ancak bu şekilde canlandırabiliriz. Germanicia’nın ziyaretçileriyle buluşması hem sosyal hem ekonomik açıdan şehrimize büyük katkı sağlar. Büyük düşünüp şehrimize yeni bir vizyon getirmek zorundayız. Daha önceki açıklamalarımızda da Kahramanmaraş’ın yeniden inşası sürecinde etraflı düşünülüp bütüncül bir şehir kurulması için çağrılarımız olmuştu. Deprem sonrası amaç sadece konut yapmak olmamalı. Enkaza dönen Kahramanmaraş’ımızı öyle bir ayağa kaldırılmalı ki göç alan bir şehre dönüşsün. Bununla birlikte en büyük kaygımız turistleri ağırlamak olmalı.”