Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara Çukurambar'da Kentsel Dönüşüm Başkanlığı için 15 katlı bir bina kiraladı. CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, bu durumu "Kamuda tasarruf yine sözde kaldı" diyerek eleştirdi ve konuyu TBMM gündemine taşıdı.

CHP'li Ali Öztunç'tan Soru Önergesi

Ali Öztunç, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz'ın yanıtlaması istemiyle sunduğu soru önergesinde, Bakanlığın tasarruf tedbirlerine uyup uymadığını sorguladı. Öztunç, şu soruları yöneltti:

Kahramanmaraş Havalimanı Mayıs Ayı İstatistikleri: 208 Uçak İniş-Kalkış Yaptı! Kahramanmaraş Havalimanı Mayıs Ayı İstatistikleri: 208 Uçak İniş-Kalkış Yaptı!
  • Bina kiralama gerekçesi: Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bu binayı neden kiralamıştır?
  • Kira süresi ve bedeli: Bu bina ne kadar süreliğine kiralanmıştır ve aylık kira bedeli ne kadardır?
  • Tasarruf tedbirleri: Bakanlık, tasarruf genelgesi kapsamında değil midir? Bu kiralama için Cumhurbaşkanlığından izin alınmış mıdır?
  • Kiralayan şirket: Bina, devletten büyük ihaleler alan bir şirkete mi aittir?

Tasarruf Tedbirlerine Rağmen Kiralama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in kamuda tasarruf paketi açıklamasının hemen ardından bu kiralamanın yapılması dikkat çekti. Şimşek’in "Bina kiralamasına asla izin vermeyeceğiz" sözlerine rağmen yapılan bu kiralama, kamuoyunda tepkiye neden oldu. Ali Öztunç, "Kamuda tasarrufun yine sözde kaldığını ve halkı kandırmaktan başka bir şey olmadığını göstermiştir" dedi.

Kamuoyunun Tepkisi ve Şeffaflık Talebi

Bu gelişme, kamuda harcamaların şeffaflığı ve tasarruf tedbirlerine uyulup uyulmadığı konusunda soru işaretleri yarattı. Kamuoyunda, devlet harcamalarında daha fazla şeffaflık ve hesap verebilirlik talep ediliyor.