Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) Başkanı Gerhard Schindler, Amerikan Güvenlik Kurumu (NSA) ile işbirliğini savundu. "Biz NSA'ya bağımlıyız, NSA bize değil" sözleriyle Alman istihbaratının teknik ve terörle mücadelede Amerika'ya ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Alman Dış İstihbarat Servisi (BND) Başkanı Gerhard Schindler, dün Federal Meclis NSA Araştırma Komisyonu'nun da ifade verdi. BND'nin Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu‘na (NSA) Avrupalı siyasetçiler ve işletmelere yönelik casusluk faaliyetlerinde yardım ettiği tartışmaları nedeniyle ifade veren Schindler, “Amerika bizim ortağımız, karşımızda olan bir ülke değil. Amerikan gizli servisi, Almanya'nın güvenliğini tehdit etmiyor, aksine bize yardım edip koruyor. NSA geçtiğimiz yıllarda birçok bilgi ve terör uyarısı paylaştı. Aynı şekilde teknik ve tecrübe aktardçı” dedi. "Biz NSA'ya bağımlıyız, onlar bize değil." diyen BND Başkanı, NSA ile işbirliğini savundu.

BND hakkında yapılan tartışma ve yayınların Alman istihbarat kurumunun çalışmasına zarar verdiğini söyleyen Schindler, bunun BND ile işbirliği yapan yabancı istihbarat kurumlarını endişeye sevk ettiğini ve bir ülkenin istihbaratının, BND ile işbirliğini gözden geçirmeye hazırlandığı bilgisini verdi. Uluslararası işbirliği olmadan BND'nin görevlerini tam olarak yerine getirmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Schindler, "Uluslararası işbirliğimiz uzun süreli zarar görebilir." dedi. Schindler, bazı partner istihbarat servisleri buluşmasına BND'nin davet edilmemeye başlandığına dikkati çekti.

BND olarak bazı ihmallerin yapıldığını kabul eden Schindler, "NSA'dan gelen arama kriterleri yeterince kontrol edilmeli." dedi. Amerikan istihbaratından gelen arama kriterlerinin ilk başlangıçta kontrole tabi tutulduğunu fakat en kapsamlı incelemeyi 2013'te Eski NSA çalışanı Snowden'in açıklamaları sonrasında yaptıklarını beyan etti.

"YASALARA AYKIRILIK YOK"
BND'nin çalışmalarında yasalara aykırılığın olmadığını ifade eden Başkan Schindler, AB bağlamında e-mail ve telefonların takip edilmesinin yasa dışı olmadığını ileri sürdü. Schindler, BND'nin Almanya için ve Almanya'nın çıkarları için çalıştığını vurguladı.

BND teknik takip bölümü müdürü Hartmurt Pauland komisyonda verdiği ifade de geçtiğimiz Mart ayına kadar NSA'dan gelen arama kriterlerinin sorunlu olanlarından haberi olmadığını söyledi.

BND'nin uzun yıllar Avrupalı siyasetçiler ve şirketler hakkında casusluk faaliyetlerinde NSA'ya yardım ettiği iddia edilerek, BND'nin Bad Aibling'deki dinleme istasyonunda bilgilerin toplandığı ileri sürülmüştü. 2013 yılında Snowden'in açıklamaları sonrası BND çalışanın NSA'den gelen arama kriterlerinin Alman yasalarına aykırılığı dikkatini çektiği ve böylelikle BND'nin kendi içinde inceleme gerçekleştirdiği ifade edildi.