Berlin-Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi (OVG) ve Münih İdare Mahkemeleri, eşini Almanya’ya getirmek isteyen Türk vatandaşlarını sevindirecek kararlar aldı. Avrupa Adalet Divanı'nın (AAD) geçen yıl aldığı 'Türk vatandaşlarından aile birleşimi vizesi için Almanca istenemeyeceği' kararını iki Alman mahkemesi daha onayladı. Mahkemeler, Almanca testini hukuken geçersiz buldu.

İki mahkeme, aile birleşimi yoluyla Almanya'ya gelecek Türk vatandaşlarından Almanca bilme şartını 10.07.14 tarihli ve C 138/13 dosya numaralı kararıyla Avrupa yasalarına aykırı bulan Avrupa Adalet Divanı’nı (AAD) haklı buldu.

Türkiye ile Avrupa Birliği arasında 1980’de imzalanan Uyum Anlaşmalarına atıfta bulunan OVG Berlin- Brandenburg, Türk vatandaşlarına yeni engeller çıkartılıp şartların zorlaştırılamayacağını kaydetti. Avukat Temel Nal da Münih İdare Mahkemesinde kazandığı davayı haber verdi. 05.11.2014 tarihli ve 23 K 12.5365 dosya numaralı kararda mahkeme, evrakta sahtecilik yapılarak alınan Almanca dil sertifikası ile Almanya'ya gelen Türk gencin oturumunu iptal etmedi.

Bu olayda söz konusu genç, üçüncü bir şahsın kendisi yerine girdiği sınavın sertifikası ile Alman Başkonsolosluğu'ndan aile birleşimi vizesi alabildi. Ancak genç Almanya'ya geldikten sonra durum ortaya çıktı. Yabancılar dairesi, gence karşı açtığı davayla oturum müsadesini iptal etti. Mahkeme ise, ilk önce ceza davasını ceza vermeden kapattı ve ardından da avukatının öne sürdüğü 'zaten Almanca şartı aranamaz' gerekçesini kabul etti ve oturum müsadesinin devamına karar verdi. 2007 yılında yürürlüğe giren yasayla Türkiye’den Almanya'ya gelecek eşlerin Almanca dil sınavına girmeleri mecbur hale getirilmişti.

'DİL MECBURİYETİ BİRAN ÖNCE YASADAN KALDIRILSIN'

Mahkemenin kararını memnuniyetle karşıladıklarını açıklayan Yeşiller Partisi İç Politika Sözcüsü Volker Beck, "Dil şartı oturum yasasından biran önce kaldırılsın. Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin dil şartını eşlerin gelebilmesi için ön şart olarak yok hükmünde sayan kararını memnuniyetle karşılıyorum." dedi. Dil şartının iç politikaya hizmet etmediğini söyleyen Beck, "Kim Almanya’ya gelirse burada uyum kurşuna gidebilmeli. Almanca en iyi Almanya’da öğrenilir." ifadesini kullandı. Yeşillerli Beck, Birlik Partileri CDU/CSU’nun eş ve ailenin devletin korumasında olduğunu söylemesine rağmen, söz konusu yabancılar olduğunu bunun sadece kağıt üzerinde kaldığını iddia etti.

TGD BAŞKANI ÇINAR: ÖZOĞUZ HAREKETE GEÇMELİ

Almanya Türk Toplumu Başkanı Safter Çınar, Berlin- Brandenburg Eyalet Yüksek Mahkemesi’nin verdiği kararın Avrupa Adalet Divanı’nın daha önceki 'Dil şartı hukuka aykırı' kararını teyit olduğunu hatırlatarak, Federal Uyum Bakanı Özoğuz’u biran önce dil şartını mecbur tutan yasayı kaldırmak için hareket geçmeye çağırdı. Münih Yabancılar Meclisi Başkanı Nükhet Kıvran da uygulamanın zaten eşitlik prensibine ve Anayasanın insan onuruna dokunulamaz ilkesine aykırı olduğunu söyledi ve kararları olumlu buldu.