Mülteci akınıyla baş edemeyen Almanya, Avusturya sınırını serbest geçişe kapatıyor. Federal polis, Polonya ve Çek Cumhuriyeti’nin sınırlarının 30 kilometre içerisinde insan tacirlerini yakalamak için mobil kontrol ve gözlem sistemi kuracak. Başbakan Angela Merkel, Almanya’ya mülteci kabul edilmesi kararını savundu. Mülteci alımında kısıtlamaya gidilmesinin anayasaya aykırı olduğunu söyledi.

Almanya’da Münih’e hafta sonu bir günde 14 bin sığınmacı gelirken, birçok sığınmacı yatacak yer ayarlanamadığı için tren istasyonunda sabahlamak zorunda kaldı. Bavyera eyaletinin krizi altından kalkmak için Federal hükümetten yardım talep ettiği ve federal hükümetin çözüm olarak Avusturya sınırını serbest geçişe kapatarak kontrol etmeye başlayacağı ifade edildi.

Serbest dolaşımı düzenleyen Schengen’i askıya alacak olan Almanya, bu uygulamayı şimdilik Avusturya sınırında hayata geçirecek. Sığınmacı kriziyle mücadele için Polonya ve Çek Cumhuriyeti sınırlarının 30 kilometre içerisini takip etmek için mobil kontrol ve gözetleme sistemi kuracak. Almanya’nın birçok şehrinden polislerin Avusturya sınırına kaydırılacağı ifade edildi.

Öte yandan Münih’e gelen sığınmacıları yerleştirecek yer olmadığı için Münih Olimpiyat Stadı’na çadırlar kurulacağı ifade ediliyor. Federal Dışişleri Bakanı Frank- WalterSteinmeier ise hafta sonu Almanya geneline gelen sığınmacı sayısının 40 bin olmasının tahmin edildiğini söyledi. Ağustos ayının sonlarında başlayan Münih’e mülteci akınında bugüne kadar 63 bin sığınmacının geldiği belirtildi.

TRENLER GECE DE SIĞINMACI TAŞIYACAK

Alman Demiryolları’nın (DB) hızlı trenleri mültecileri ülkenin değişik yerlerine taşımak için ayırdığı açıklandı. Normal yolculara biletlerini değiştirmeleri çağırısında bulunan DB, ilk seferini Berlin’e gerçekleştirdi. Hafta sonu gece seferleriyle birçok sığınmacının Dortmund, Berlin gibi şehirlere götürüldüğü kaydedildi. Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti de ayrıca kiraladığı sekiz otobüs ile 400 mülteciyi eyalete getirdi.

MERKEL, ALMANYA’YA GİRİŞ İZNİ VERMESİNİ SAVUNDU

Başbakan Angela Merkel, Macaristan’dan yaşanan sığınmacı krizi sonrası çoğunluğu Suriyeli mültecilerin Almanya’ya girişlerine izin verilmesi kararını savundu. CSU Başkanı Horst Seehofer başta olmak üzere birçok eyalet içişleri bakanı, Merkel’i izin verdiği için eleştiriyordu.

Sığınmacılara giriş iznini “Doğu bir karar olduğu konusunda inancım tam" diyerek savunan Merkel, yaşananların olağanüstü bir durum olduğunu, korumaya ve yardıma ihtiyacı olanların sözkonusu olduğunda Almanya’nın sorumluluğunu yerine getireceğini söyledi.

Sığınmacı krizinin 'inanılmaz zorlukları' beraberinde getirdiğini ifade eden Merkel, eyaletlere, resmi kurumlara ve gönüllü çalışanlara teşekkür etti. Almanya’ya sığınmacıların girişlerinin sınırlandırılması talebini kabul etmeyen Başbakan Merkel, Anayasa’nın iltica konusunda üst sınırı olmadığını hatırlattı. Rheinische Post’a konuşan Merkel, “Anayasa’nın iltica hakkı konusunda siyasi nedenlerden dolayı gelen sığınmacılar için bir üst sınırı yok. Bu iç savaş cehenneminden kaçıp bize gelen sığınmacılar için de geçerli." ifadelerini kullandı.

Bu yıl Almanya’ya bir milyon insanın sığınması durumunda bunların nasıl uyum sağlayacağı sorusuna Merkel, “Tahminlere katılmıyorum. Eğer -umuyoruz ki- o bölgelerde herşey daha iyi olursa, bu gelen insanlardan ne kadarının ülkelerine geri döneceğini bilmiyoruz. Hiç şüphe yok ki birçoğu burada kalacak. Bunu bir şans olarak görmeliyiz. Eğitim ve uyum imkanı sağlarsak bize sığınan mesela Suriyeli sığınmacılar ülkemize çok şeyi geri vereceklerdir. Bu konuyu açık bırakalım ve ödevlerimize yönelelim." cevabını verdi.