Almanya Federal Ekonomi Bakanı Sigmar Gabriel, Suudi Arabistan’a 110 milyon Euro’luk silah satışını onayladı. Böylece 2014 Ekim ayından bugüne Suudi Arabistan’a 320 milyon Euro’luk satış gerçekleştiği belirtildi.

İnsan hakları ihlallerinin olduğu ülkelere silah satışına karşı çıkan Sol Partili Silah İhracat Politikaları Uzmanı Janvan Aken, hükümeti eleştirerek, “Bu ülkelere silah değil, silahın vidası bile ihraç edilmemeli“ dedi.

Ekonomi Bakanı Gabriel de bir önceki hükümeti silah satış politikası nedeniyle sert şekilde eleştirmiş, özellikle protesto eylemlerinde kullanılabilecek silahların ihracına karşı çıkmıştı. Yine kısa bir süre önce insan haklarındaki ihlaller sebebiyle Suudi Arabistan’a silah satışına onay verilmeyeceği iddia edilmişti. Ekonomi Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre ise Suudi Arabistan’a mühimmat değil hafif askeri malzeme parçaları satılacak.

Kral Abdullah’ın vefatından sonra medyada çıkan haberlerde federal hükümetin bölgedeki istikrarsızlık sebebiyle bu ülkeye silah sevkiyatında bulunmayacağı ileri sürülmüştü.