Kahramanmaraş'ın Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven’in göz bebeği projelerinden olan Arı Evi Projesi, 20 Mayıs'a yapılacak görkemli açılışla resmen şehre kazandırılmış olacak. Bu projeyle birlikte Anzer Balın’dan sonra katma değeri yüksek ikinci bal olan lavanta balı burada üretilmeye başlanacak. Proje aynı zamanda Türkiye’de ilk olma özelliğini taşıyor.

Proje hakkında bilgiler veren Afşin Belediye Başkanı Mehmet Fatih Güven, projeyi Hacettepe üniversitesiyle ve çiftçilerle birlikte ortak yürüttüklerini kaydetti.

“Yerel kalkınma için örnek bir proje”

Bu projenin yerel kalkınma için önemli bir adım olduğuna dikkat çeken Güven şunları söyledi: “Türkiye’de ilk defa 20 Mayıs tarihinde Arı evi Afşin’de hizmete girmiş olacak. Bu ülkemizde turizm alanında ilk arı evi olma özelliğini taşıyor. Neden 20 Mayıs, çünkü 20 Mayıs dünya arıcılar günü. Bu anlamlı günde bu evimizi hizmete açacağız. Bir taraftan aromatik bitkiler yetiştirirken artı bir ürün elde etmek istedik. Bunlar katma değeri yüksek ürünler. Bunlardan bir tanesi bal üretimi, özellikle son günlerde lavanta balının oldukça revaçta olduğunu görüyoruz. Bunun kilo gramı anzer balından sonra en yüksek fiyattan satılan bir bal olduğu için çiftçilerimizi de cezp ediyor.  Biz bu projeyi çiftçilerimizle ve Hacettepe Üniversitesi’yle ortak yürütüyoruz. Açılışımıza Üniversite rektörü Prof. Dr. Mehmet Cahit Güran’da katılım sağlayacak.”

“Afşin kazandıkça Kahramanmaraş kazanacak”

Projenin bölge halkı üzerinde bir farkındalık oluşturacağına değinen Başkan Güven, “Bu projeyi 2 yıldan beri yürütüyoruz. Pazarlama konusunda kolaylık olması için bal birliğimizi kurdurduk. Buradan katma değeri yüksek balları pazarlamaya başlayacağız. Tabi ki burada çiftçilerimiz daha fazla gelir el etmiş olacak. Afşin kazanacak, Kahramanmaraş kazanacak. Böylelikle İlçemizde yeni arı ırkını oluşturmuş olacağız” dedi.