“Bölücü faaliyetlerde bulunma” suçlamasıyla 21 yaşında tutuklanan ve 23 yıldır tutuklu olan İlhan Çomak’ın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararıyla yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. Mahkeme, Çomak hakkında daha önce verilen ve kesinleşen kararın onaylanmasına hükmetti.
İstanbul Üniversitesi Coğrafya Bölümü’nde 1994 yılında okurken 21 yaşında ’örgüt adına orman yakma’ ve ’bölücü faaliyette bulunma’ iddiasıyla tutuklanan ve 23 yıldır cezaevinde bulunan İlhan Çomak’ın yeniden yargılandığı davada karar açıklandı. İstanbul 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davanın karar duruşmasına sanık İlhan Çomak, tutuklu bulunduğu İzmir Buca Kırklar Cezaevi’nden Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi ile bağlandı. Çomak’ın ailesi, yakınları ve avukatları da duruşma salonunda hazır bulundu.
Duruşmada son savunması sorulan İlhan Çomak, kendisinin söyleyeceği bir şey olmadığını, avukatlarının konuşacağını söyledi. Bunun üzerine Çomak adına 3 avukat söz alarak, beyanlarda bulundu. Salondaki diğer bazı avukatların da söz istemesi üzerine mahkeme başkanı, beyanların toplu olarak yapılmasını istedi. Avukatlar başkanın bu sözüne tepki gösterirken, son sözü sorulan Çomak, “Adil davranmadığınız için herhangi bir beyanda bulunmayacağım” dedi.
Davayı karara bağlayan mahkeme, Çomak hakkında daha önce İstanbul 1 No’lu Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 31 Ekim 2000 tarihinde verilen ve 21 Mayıs 2001 tarihinde Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından onanarak kesinleşen kararın onaylanmasına hükmetti. Çomak, bu karar ile yaklaşık 8 yıl daha cezaevinde kalacak.
Duruşma sonrası açıklama yapan İlhan Çomak’ın anne ve babası karara tepki gösterdi. Baba Cebrail Çomak, “Adalet sadece Kürtlere değil, adalet herkese lazım. Adalet talimatla olmaz. Kendi vicdanlarına el koysun öyle savunsunlar” dedi.
Anne Zeytin Çomak ise, “Bu dünyada kanun ve adalet bekliyordum. Başka bir şey beklemedim. Türkiye’nin özgürlüğü budur” ifadelerini kullandı.
İlhan Çomak, 1994 yılında 21 yaşında üniversite öğrencisiyken tutuklanmış, dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi tarafından 2000 yılında "devletin hakimiyeti altındaki topraklardan bir kısmını devlet idaresinden ayırmaya matuf eylemlerde bulunmak" suçundan idam cezasına mahkum edilmiş, iyi hali dikkate alınarak cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çevrilmişti. Kararın Yargıtay tarafından onanmasının ardından Çomak’ın avukatları, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurmuştu. AİHM, 2007 yılında Çomak’ın adil yargılanmadığına hükmetmiş, 2013’te dava yeniden görülmeye başlanmıştı.