Yurt genelinde etkili olan yağışlar, bugünlerde yerini soğuk ve ayaza bıraktı. Özellikle iç bölgelerde sıcaklıklar sıfırın altına seyrediyor. Aşırı soğuklar, ciltte kızarıklık, çatlama, kabalaşma ve hatta birinci derece yanık oluşumu gibi sağlık sorunlarına neden oluyor.

Vücudun el, yüz gibi açık kısımlarının soğuktan korunması gerektiğini belirten Cildiye Uzmanı Dr. Ayşegül Baykan, aksi durumlarda ellerde, yüzde ve dudaklarda çatlama, yanma, kabalaşma olabileceğini söyledi. Herkesin kış aylarında cilt tipine uygun nemlendirici kullanması gerektiğini belirten Baykan, "Cildin kuruyarak çatlamasını önlemenin diğer bir yolu da sıvı alımına dikkat edilmesinden geçiyor. Hava soğuk olduğu için çoğumuz su tüketimini bu mevsimde azaltıyoruz. Aslında vücudun sıvı ihtiyacı, diğer mevsimlerde olduğu gibi kışın da her gün en az 2 litredir." dedi.

Ciltte sadece kuruluk olduğunda bunun nemlendiricilerle çözülebileceğini ifade eden Baykan, deride uzun süren yanma, kabalaşma ve çatlama varsa mutlaka doktora başvurulması gerektiğini kaydetti. Vücudun açık kısımlarında ayaza bağlı çatlamaların genellikle alerjik insanlarda daha çok görüldüğünü belirten Baykan, "Dudak çatlaması ve kuruluğu aynı zamanda B ve demir vitamini eksikliğinden de kaynaklanıyor olabilir. Bu durum tedavi gerektiren rahatsızlıklardandır. Nemlendirici kullanılmalı ve vitamin takviyesi alınmalı." uyarısında bulundu.

ÇOCUK VE YAŞLILARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR

Cilt kuruluğunun yaşlı ve çocuklarda daha sık görüldüğüne dikkat çeken Cildiye Uzmanı Baykan, "Yaşlı derisi normal cilde göre kurumaya daha meyillidir. Onun için yaşlılarda cilt nemlendirmesi daha önemlidir. Çocuklarda ise derinin ince yapısıyla alakalı kuruluk, çatlama, yanık, deride kabalaşma, el ve yüzlerinde kararma ortaya çıkabilir. Özellikle ayaza maruz kalan ilkokul çağındaki çocuklarda daha sık görüyoruz. Bu tür durumlarda doktora başvurup kuru egzama tedavisi görmek gerekiyor." diye konuştu.

Kartopunun çocukların en sevdiği oyunların başında geldiğine de işaret eden Baykan, çocuğun iyi korunarak dışarı çıkmasının önemli olduğunu söyledi. Soğuktan korunmak için bere, atkı ve eldiven kullanmanın önemine dikkat çeken Baykan, aşırı soğuklarda uzun süre dışarda kalınmaması uyarısında bulundu.