Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından 11 ilde yürütülen yeniden inşa çalışmalarının boyutunu çarpıcı verilerle açıkladı. Kahramanmaraş’ta düzenlenen Uluslararası Basın Buluşması’nda konuşan Kurum, deprem bölgesinde bugüne kadar 455 bin konut ve iş yerinin hak sahiplerine teslim edildiğini söyledi.
Yapılan çalışmaların büyüklüğüne dikkat çeken Bakan Kurum, “Nüfus açısından Litvanya, yüz ölçümü bakımından Bulgaristan ya da İzlanda büyüklüğünde bir alanı yeniden ayağa kaldırdık. Umudumuz acımızdan büyük olmalı dedik ve bunu başardık” ifadelerini kullandı.
Saatte 23, Günde 550 Konut Üretimi
Yeniden inşa sürecinde 200 bin mimar, mühendis ve işçinin sahada görev aldığını belirten Kurum, konut üretiminin saatte 23, günde ise ortalama 550 konuta ulaştığını kaydetti. Deprem bölgesinde 174 farklı noktada kurulan 3 bin 481 şantiyede çalışmaların eş zamanlı olarak sürdürüldüğünü aktardı.
Depremlerin Ekonomik Faturası 104 Milyar Dolar
“Asrın felaketi” olarak anılan depremlerin Türkiye ekonomisine ağır bir yük getirdiğini vurgulayan Kurum, doğrudan kaybın 104 milyar dolar olduğunu, dolaylı etkilerle birlikte toplam zararın yaklaşık 150 milyar dolara ulaştığını ifade etti.
Depremlerin 110 bin kilometrekarelik bir alanda, 14 milyon insanın hayatını bir gecede değiştirdiğini belirten Kurum, “Konutların yanı sıra enerji hatları, havalimanları, köprüler ve altyapı tesisleri de ciddi hasar aldı” dedi.
Bakanlık verilerine göre, 11 ilde toplam 11 bin kilometrelik altyapı çalışması tamamlanarak içme suyu ve kanalizasyon sistemleri yenilendi.
Kahramanmaraş ve Hatay’da Büyük Dönüşüm
Depremin merkez üssü Kahramanmaraş’ta yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Kurum, kent genelinde 93 bin 500 konut ve iş yerinin inşa edildiğini açıkladı. Ebrar Sitesi’nin yerine yapılan Anka Konutları ile Azerbaycan’ın desteğiyle hayata geçirilen Azerbaycan Mahallesi’nde yaşamın başladığını söyledi. Tarihi Kapalı Çarşı, Demirciler ve Kasaplar Çarşısı’nın da aslına uygun şekilde restore edildiğini aktardı.
Hatay’da ise merkez ve ilçelerde toplam 153 bin konutun teslim edildiğini belirten Kurum, Kurtuluş Caddesi’nin tarihi dokusuna sadık kalınarak yeniden inşa edildiğini, Habibi Neccar Camisi ile tarihi Meclis Binası’nın restore edilerek hizmete açıldığını kaydetti.
“En Küçük Hak Sahibimiz”
Konuşmasında sürecin sadece binalardan ibaret olmadığını vurgulayan Bakan Kurum, depremde henüz 40 günlükken ailesini kaybeden bir bebeğin devlet korumasına alındığını hatırlattı. Kurum, “Bugün anneannesiyle birlikte yeni yuvasında güvenle yaşıyor. En küçük hak sahibimiz olarak devletimiz o yavrumuza sahip çıktı” dedi.




