Lokum kıvamında bir lezzet: Batırık

Köfte şeklinde yapılan batırık oldukça doyurucu bir tat. Yörelerine göre farklılık gösteren batırık tarifinin en lezzetli halini aşağıya bıraktık. Tarifimizi adım adım takip edip bu güzel lezzete kavuşabilirsiniz. Peki batırık tarifi nedir ve nasıl yapılır? İşte tarifimiz...

isafirlerinize yapacağınız sunumlarla tam not alacağınız bir tarif: Batırık. Sofralarınızın vazgeçilmezi olacak türden. Kolay gelsin...

Batırık tarifi için malzemeler

2 Su Bardağı Kısırlık Bulgur

1 Adet Rendelenmiş Kuru Soğan

4 Çorba Kaşığı Doğranmış Kuru Domates

1 Su Bardağı Tahin

1 Çorba Kaşığı Domates Salçası

Yeteri Kadar Tuz

Yeteri Kadar Toz Karabiber

1 Tatlı Kaşığı Pul Biber

Yarım Adet Limon Suyu

Servis Malzemeleri

Yeteri Kadar Kıyılmış Maydanoz

6 Dal Kıyılmış Taze Soğan

1 Adet Kıyılmış Sivri Biber

1 Su Bardağı İnce Kıyılmış Ceviz

1 Kase Marul

Batırık yapılışı

Bulgurun üzerini örtecek kadar sıcak su ilave edin ve karıştırıp şişmesini bekleyin. Domates kurusunu, soğanı ve kalan malzemeleri ilave edip köfteyi yoğurun. Elinizle sıktığınızda bir arada duruyorsa olmuş demektir. Tuzunu ve limon suyunu kontrol edin. Servis malzemelerini de hazırlayıp içine karıştırın ve elinizle sıkıp köfte şekli verip marulla kaplanmış tabağa dizin. Hemen servis edin

Batırık kaç dakikada hazırlanır?

Batırık 30 dakikada pişer.

Batırığın kalorisi ne kadar?

Zorluk seviyesi kolay olan batırığın kalorisi 299,1.

Batırık yapmanız için harcayacağımız ücret ne kadar?

Batırık için kullanacağınız malzemelerin toplam ücreti 26,5 lira.

Nevzine Tatlısı Yapımı için malzemeler

Şerbeti için;

2,5 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Yarım su bardağı üzüm pekmezi
Bir kaç damla limon suyu
Hamuru için;

125 gram oda ısısında tereyağı
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı sıvı yağ
1 çay bardağı tahin
1 yemek kaşığı sirke
1 su bardağı ceviz içi
1 paket kabartma tozu
3 su bardağı un

Nevzine tatlısı tarifi Nasıl yapılır?

Su, şeker ve limon suyunu bir tencerede ocağa alıp ve kaynatın.

Ocağı kapattıktan sonra pekmezi ekleyip soğumaya bırakın.

Hamuru için yoğurma kabında tereyağı, süt, sıvı yağ, tahin, sirke, ceviz içi ve kabartma tozunu koyup karıştırın.

Yaklaşık 3 su bardağı unu yavaş yavaş ekleyerek yumuşak bir hamur elde edin.

Hamurunuzu yağlanmış fırın kabına elinizle bastırarak yayın ve üzerini çatal yardımı ile çizerek dikey şekil verin.

Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık 30 dakika pişirin.

İlk sıcaklığı çıkan tatlıyı keserek soğumuş olan şerbeti üzerinde eşit bir şekilde gezdirin.

Şerbetini çeken tatlının servis tabağına alarak isteğe bağlı tahin ile süsleyip servis edin.

Afiyet olsun...

Nevzine Tatlısı Nerenin?

Kayseri'nin meşhur tatlılarından biri olan nevzine genellikle bayramlarda misafirlere ikram edilir. 

Horozlu Keşkek Tarifi

MasterChef Türkiye Horozlu Keşkek Nasıl Yapılır?.... TV8'in sevilerek izlenen yarışma programı olan MasterChef Türkiye 2022 yeni bölümü ile 23 Ağustos Salı akşamında izleyicisi ile buluşuyor. Herkes tarafından çok sevilen hem eğlendiren hem de yemek konusunda öğreten program olan MasterChef Türkiye yeni sezonda da bomba! Programın bu bölümünde şefler takımlardan Horozlu Keşkek yapmalarını istedi. Peki Horozlu Keşkek nasıl yapılır? Malzemeleri neler?

Malzemeler
1 kg gendime (aşurelik buğday)
1 adet temizlenmiş horoz (veya tavuk)
1 soğan (isteğe bağlı)
200 gr tereyağı
Tuz
Keşkek Herse Horoz Etiyle Nasıl Yapılır?
Buğdayı ayıklayın. Bembeyaz suyu çıkana kadar birkaç su yıkayıp süzün. Kalın tabanlı, geniş bir tencereye koyun. Yıkanmış horozu da buğdayın üzerine yerleştirin. Kabuğu soyulmuş soğan ve hepsinin üzerine çıkacak kadar bol soğuk su ilave edin. Önce harlı ateşte bir taşım kaynatın. Suyun üstünde biriken kefı (köpüğü) kevgirle alın. Daha sonra ateşi kısın. Sık sık karıştırarak horoz eti iyice yumuşayana kadar pişirin. Horoz eti kemiğinden kolayca ayrılacak kadar yumuşamalıdır. Buğday da bu sırada kolayca ezilecek kadar yumuşamış olacak. Suyu azaldıkça üzerine sıcak su katabilirsiniz. Üzerine tuzunu serpin. 5-10 dakika pişirip ateşten alın. Bir kepçe yardımıyla horoz etini tencereden çıkarın. Derisini kemiğini ayırıp etini tekrar tencereye koyun. Tencereyi tekrar kısık ateşe oturtun. Tahta kaşığın tersiyle ezerek birbirine yedirin. Tadına tuzuna bakın. Tencereyi kısık ateşte tutarak ezmeye devam edin. Yumuşak bir lapa kıvamına gelince ateşten alın. Servis tabağına alın. Sıcak sıcak servis yapın. Yerken içine kaşıkla tereyağı koyup yemeğin sıcağında eritin.