DİSK/Emekli-Sen Genel Başkanı Veli Beysülen, 2016, 2017 yıllarında alınacakları maaş artışlarının da belirleneceği toplu sözleşme görüşmelerinin, istifa etmiş yetkisiz hükümetin yürütüyor olmasının görüşmelerin meşruiyetini tartışır hale getirdiği belirterek, “Adına toplu sözleşme denen orta oyunu 3 Ağustos’ta başlıyor.” dedi.

Görüşmelere başkanlık yapacak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik de dahil, devlet adına heyette görev yapacak bürokratların, yetkisiz hükümetin tespit ettiği kişiler olarak, kamu adına görev yapma ve karar verme yetkisine sahip olacaklarına işaret eden Beysülen, yazılı açıklamasında şunları ifade etti: “Daha açık söylemek gerekirse, AKP Hükümeti 7 Haziran’da halklarımızın iradesi ile tek başına hükümet olma vasfını yitirmiş, uyguladığı politikalar onay almamıştır. Durum böyle iken AKP’nin yaklaşık 3 milyon kamu emekçisinin, iki milyon emeklinin ve aileleriyle birlikte ortalama yirmi milyondan fazla insanın iki yıllık mali, sosyal, özlük ve demokratik haklarını belirlemek istemesi doğru değildir. Yasal olarak yetkisi olsa da yapılan meşru değildir.“

Görüşmelerin sakat olmasına yol açan tek sıkıntının yetkisizlik olmadığına dikkat çeken Beysülen, “Zira Toplu Sözleşmenin dayandırıldığı 4688 sayılı yasa ILO sözleşmeleri başta olmak üzere uluslararası hukuk ve AİHM kararlarına aykırı içeriği ile özgür toplu sözleşme hakkı önünde engel teşkil ettiği gibi, emeklilerin haklarının düzenlendiği sözde Toplu Sözleşme Masasında emeklilerin temsil edilmemesi de bir başka sıkıntıdır. Bir başka değişle, emeklilerin temsilini sağlamayan 4688 sayılı yasa gereği kamu çalışanları sendikaları ile yapılan Toplu Sözleşme ile emeklilerin haklarının düzenlenmesi yetki yönünden sakattır. Çünkü belirlenen yüzdelik zam oranları dışında emeklilerin mali, sosyal ve demokratik hiçbir sorunu ve talebi masada konuşulmamaktadır. Dolayısıyla emeklilerin kendi sendikaları tarafından temsil edildikleri, uluslararası standartlara ve sözleşmelere uygun, kamu çalışanları sendikalarıyla yapılan sözleşmeden bağımsız, gerçek bir TİS masası kurulmalı, bunun için gerekli düzenlemeler derhal yapılmalıdır.“ değerlendirmesinde bulundu.

Beysülen, asıl taleplerinin kamu çalışanları ile emeklilerin haklarının ayrı sözleşmelerle düzenlemesi olsa da, görüşmelerin başlayacağı, 3 Ağustos 2015 tarihinde saat.10.00’da emekliler adına masada yer almak için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı önünde oturma eylemi yapacaklarına işaret etti.