Fatih Üniversitesi’nin düzenlediği 'ICTHE Uluslararası Yükseköğretimde Yönelişler Kongresi' sona erdi. Kongrede konuşan Sarjah Amerikan Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Ali Beba, "Dünya 4 ve 5. jenerasyon üniversitelere doğru gidiyor, üniversitelerin yapısı değişiyor. Üniversiteler sadece bilgi üreten değil bunu aktaran ve ticarileştiren bir hale dönüşüyor. Bu değişimin farkında olmalıyız. Bizim de bilgiyi paraya dönüştüren üniversitelere ihtiyacımız var." dedi.

Fatih Üniversitesi tarafından beşincisi düzenlenen kongre, üniversitenin Büyükçekmece kampüsünde gerçekleştirildi. Kongreye Hollanda Teknoloji Üniversitesi’nden Hans Wissema, Portekiz Sanat ve Dizayn Üniversitesi’nden Katja Tsschimmel, Malezya Kebangsaan Üniversitesi’nden Wan Hanna Melini Mohtar gibi önemli isimlerin yanında çok sayıda rektör, rektör yardımcısı, inovasyon alanında dünyaca ünlü bilim insanları ve girişimciler katıldı.

Kongreye katılan Sarjah Amerikan Üniversitesi Öğr. Üyesi Prof. Ali Beba dünyada üniversitecilik anlayışının kabuk değiştirdiğinin altını çizdi. Beba, artık sadece eğiten değil bilgi üreten ve bu bilgiyi paraya dönüştüren üniversitelere ve rektörlere ihtiyaç olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Ali Beba, "Üniversiteler bilgi üretmek, bilgiyi topluma vermek ve bu bilgiyi ticarileştirerek maddi kazanca dönüştürmek olarak sınıflandırılmakta. Özellikle batı bu konuya odaklanmış vaziyette. Bu konuda özellikle İsrail ve Amerika çok önde giden ülkeler. MTI mezunlarının kurdukları ticari işletmelerin yıllık getirisi 2 milyar dolar. Yani dünyanın 12. büyük ekonomisi olma potansiyeline sahipler. MTI, temel bilimlere para ve kaynak ayırıyor ve bilimi de ticarileştirmeyi fevkalade iyi biliyor. Fatih Üniversitesi çıtayı bu konuda yükseltiyor. Bu arayışlar oldukça önemli. Türkiye’deki üniversitelerin bu değişimi iyi okuması ve gelecek planlamasını buna göre yapması gereklidir. Artık koltuğuna oturan değil; üniversitesinde üretilen bilgiyi pazarlayan ve ticarileştiren üniversite ve rektörlere ihtiyaç var." diye konuştu.

Fatih Üniversitesi Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mustafa Şeref Akın ds yaptığı konuşmada Türkiye'de 3. jenerasyon üniversite olmadığını ve üniversitelerin bunun çabasını yaşadığını belirtti. Akın, "Eski jenerasyon üniversitelerin bu yeni kavrama nasıl adapte olacağını tartışıyoruz. Dünyanın çeşitli ülkelerinden katılımcılar var ve bu konuda fikir alışverişi yapıyoruz. Dünyanın bilgiyi hızlı ürettiği ve tükettiği bir dönemde oldukça gerilerden geldiğimizi itiraf etmemiz gerekli. Bu hızlı değişime ayak uydurabilmek adına eğitim sistemlerinin sürekli değiştirilmemesi yerine bizim bu değişimi anlamamız gerekiyor. Ancak ülke olarak maalesef bunu anlamak yerine hala eğitim sistemlerini ikide bir değiştirmeye çalışıyoruz. Umarım bu kongreler zinciri ile bir vizyon yakalar ve bu değişimi anlayabiliriz." dedi.

Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı Kurucusu Nader Nada ise bu yılki konferansın yoğun bir katılımla gerçekleştiğine vurgu yaptı. Kongrenin akademik girişimcilikte çözüm odaklı bir perspektif çizdiğini ifade eden Nada, "Fatih Üniversitesi İnovasyon ve Girişimcilik Yüksek Lisans Programı’nı açan ilk ve tek üniversite. Bu kongreye ev sahipliği yaptığımız için gururluyuz. Buradaki tartışmalardan çıkacak sonuçlar Türkiye’nin girişimcilikte atacağı adımlara ışık tutacak." dedi.