Dijital teknolojiler kullanılarak gerçekleştirilen ve son yıllarda Türkiye genelinde tedirgin edecek şekilde yayılan siber zorbalığa karşı, topyekûn mücadele başlatıldı.

Siber suçlarla mücadele çerçevesinde SİBERAY programı devreye alınırken, program çerçevesinde Kahramanmaraş’ta şehrin farklı noktalarında yer alan dijital panolarda görsel materyalleri konularak vatandaşların bilinçlenmesi sağlandı.

 Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi ve İl Emniyet Müdürlüğü’nün ortak olarak gerçekleştirdiği bu organizasyonda, vatandaşların bilinçlenerek siber zorbalık konusunda daha fazla bilgi sahibi olunması amaçlanıyor.

Siber zorbalık ne demektir?

Siber zorbalık, başka bir kişiyi taciz ya da tehdit etmek, utandırmak veya hedef almak için teknolojik platformların kullanılmasıdır. Siber zorbalık tanımı gereği genç insanlar arasında gerçekleşir. Bir yetişkin söz konusu olduğunda buna siber taciz veya siber saldırı denir ve bu, hukuki sonuçlara yol açabilecek ve hapis cezası gerektirebilecek suçtur.  

Siber zorbalık istemdışı meydana gelebilir. Cep telefonu mesajlarının, anlık iletilerin ve e-postaların kişisel olmayan doğası, gönderen kişinin niyetini tespit etmeyi zorlaştırır. Şaka yaptığını düşünen biri, karşısındaki kişiyi incitecek hakaret etmiş olabilir. Ancak tekrarlı olarak gönderilen e-postalar, mesajlar ve çevrimiçi gönderiler nadiren rastlantısaldır.

Birçok çocuk zorbalığa uğradığını ebeveynlerine bildirmekten çekindiği için kaç çocuğun bu duruma maruz kaldığını tespit etmek oldukça zordur. Ancak, siber zorbalığın yaygınlığı ile ilgili son dönemde yapılan araştırmalar, yaklaşık 4 ergenden 1’inin siber zorbalığa maruz kaldığını ve 6 ergenden 1’inin de başkasına siber zorbalık yaptığını kabul ettiğini gösteriyor.