Dünyaca ünlü Kahramanmaraş dondurmasının da vazgeçilmez aromalarından biri haline gelen böğürtlen, kanserin yanı sıra, yaşlılıktan kaynaklanan hafıza kayıplarında, ishal, ağızda meydana gelen yaralarda şifa kaynağı olarak kullanılıyor. Türkiye'de Yalova, Antalya, Bursa ve Hatay gibi kentlerde yetişen böğürtlenin, Kahramanmaraş'ın kaplıcaları ile meşhur turizm beldesi Ilıca'da da, üretim kapasitesi her geçen yıl artıyor. Güzellik losyonu olarak da kullanılan böğürtlenin büyük kısmının dondurma aroması yapımında kullanıldığını kaydeden üretici Cuma Karalar, “Geçen yıl dondurma üreten firmalarımızla irtibata geçtik. Olabildiği kadar bize yardımcı oldular, aldılar. Üretim miktarımız her geçen gün artıyor. Gelecek yıllarda daha da iyi noktalara geleceğiz” diye konuştu. Böğürtlen üretiminin oldukça zor olduğunu söyleyen Karalar, “Çok meşakkatli, çok hassas bir meyve türü. Anayurdunun Pakistan Afganistan olduğu vurgulanıyor. Sonra Avrupa üzerinden Türkiye'ye girdiğini biliyoruz. Çok hassas yani, aşırı sıcak iklimi de sevmiyor, aşırı soğuğu da sevmiyor. Bazıları sık sık hastalanıyor. Tarım İl Müdürlüğü'nden veya devlette çalışan mühendis arkadaşları getiriyoruz, baktırıyoruz. Yetişme mevsimi yani hasat mevsimi bu bölge itibariyle Temmuz'un ilk iki haftası. Hasat süresi ise iki ay sürüyor” şeklinde konuştu. İlerleyen yıllarda kapasitenin daha da iyi duruma gelmesi halinde böğürtleni ihraç etmeyi de düşündüklerini vurgulayan Karalar, “Ancak bunlar için tabi ki üretimin artması lazım. Tonaj olarak iyi bir konuma gelmeliyiz. Diğer yandan soğuk hava depolarına, taşınabilir soğuk hava depolarına ihtiyaç var, bunlar sağlandığında ihracata da yöneliriz” ifadelerini kullandı.