Brüksel ‘Klein Kasteeltje’ mülteci merkezinde barınan mültecilerin Ramazan ayında iftar yapamadıkları ortaya çıktı. Brüksel’de Ramazan çadırında iftarlarını açmaya gelen mülteciler yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Belçika Mülteciler Kurumu (Fedasil) ise mülteci merkezleri arasında farklar olduğunu ve merkezin kendi kuralları doğrultusunda hareket ettiğini açıkladı..

Brüksel’in Molenbeek belediyesinde bulunan ‘Klein Kasteeltje’ mülteci merkezinde oruç tutan Müslümanlara iftar saatinde yemek verilmediği öğrenildi. Belçika'daki Müslüman toplumun organize ettiği toplu iftarlar sayesinde oruçlarını açabilen mülteciler, kaldıkları merkezin Ramazan’da Müslümanlara kolaylık sağlamamasından şikâyetçi oldu.

Saint-Josse Belediyesi ve farklı hayır kuruluşları tarafından organize edilen iftar çadırına gelen bir grup mülteci yaşadıkları sıkıntıları Cihan Haber Ajansı'na anlattı. Klein Kasteeltje mülteci merkezinde iftar yapamadıklarını dile getiren Filistinli Abdenasser, “Akşam saat 10’dan sonra binada yiyecek bir şey bulamıyoruz. Yemek saati bittiğinde mutfak kapanıyor ve bir daha da açılmıyor.” dedi. Hazırlanan yemekleri iftar için saklamalarına da izin verilmediğini söyleyen Abdenasser, yaşadıkları eziyeti şöyle anlattı: “Sabah kahvaltısında hazırlanan yemekleri iftar için saklamak istediğimizde, buna izin verilmiyor. Aynı durum öğle yemeği için de geçerli. Odalara yemek taşımak yasak. Bu yasak oruç tutanların durumunu zorlaştırıyor.” Brüksel’deki Müslüman toplumun verdiği toplu iftarlar sayesinde orucunu tutabilen Abdenasser, oruçlarını açabilecekleri cami bulmakta sorun yaşamadıklarını anlatıyor.

Adnan isimli bir başka Filistinli mülteci de kaldıkları mülteci merkezindeki iftar zorluğunu Müslüman toplumunun dayanışması sayesinde aşabildiklerini söylüyor. “Allah’tan hayırsever insanlar var. Belçika Müslüman bir ülke değil fakat çok sayıda Müslüman yaşıyor.” diyen Adnan, Brüksel’de bir mültecinin her akşam iftarını yapabileceği bir mekan olduğunu dile getiriyor. Adnan, “Bugün Türk iftarındayım, dün ise Iraklıların organize ettiği bir iftara katıldım, ondan önce de bir Fas camisinde orucumu açtım.” diyerek bu vesileyle de farklı uyruklu insanlarla tanışma fırsatı yakaladığını söylüyor.

Brüksel’deki mültecilerin büyük çoğunluğu Müslüman olmasına rağmen, Klein Kasteeltje mülteci merkezinin Müslümanların dini hassasiyetlerine saygı göstermemesi tepki çekiyor. Belçika Mülteciler Kurumu Fedasil İletişim Müdürü Mieke Candaele ise her merkezin kendi Ramazan organizasyonu olduğunu savunuyor. Candaele, “Fedasil’in tek bir uygulaması yok. Bazı merkezlerde müdüriyet mültecilere iftar saatinde mutfağa kullanmalarına izin veriyor. Başka yerlerde ise Müslümanlar ismini bir listeye yazdırıp, yemeklerini iftar saatinde alabiliyorlar. Sahur içinde ayrı yemek paketleri hazırlanıyor.” dedi.

Molenbeek’teki durumun mülteci merkezlerinin içinde bulunduğu şartlardan kaynaklanabileceğini de ifade eden Candaele, “Bazı merkezler şehirlerde diğerleri ise kırsal bölgelerde. Brüksel’deki merkezin yönetimi bölgedeki çok sayıdaki cami ve İslami kuruluşları göz önünde bulundurarak Müslüman mültecilerin kendi başlarının çaresine bakabileceğini düşünmüş olabilir.” dedi.