Zirve Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, yazın pek çok kişide sıklıkla görülen burun kanamalarının ciddi sağlık sorunlarının belirtisi olabileceğini söyledi.

Burun kanamalarının hem çocuklarda hem de yetişkinlerde görülebildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Gülümser Sertbaş, bu kanamaların genellikle sıradan bir olaymış gibi algılanmaması gerektiğini dile getirdi. Sık sık tekrarlayan burun kanamalarının bir takım sağlık sorunlarının ön belirtisi olabileceğine dikkat çeker Sertbaş, “Burundaki kanamaların ön burun kanamaları ve arka burun kanamaları olmak üzere ikiye ayrılır. Ön burun kanamaları burnun ön kısmından oluşan ve ayakta duran ya da oturan kişilerde burun deliğinden akan kanama şeklindedir. Arka burun kanamaları ise burundan genize doğru olan kanamalardır.” dedi.

Sertbaş, ön burun kanamalarının daha çok çocuklarda ve gençlerde görülüp ciddi bir problem oluşturmadığını vurgularken, bu tür kanamaların nemlendirici bir krem vasıtasıyla sonlandırılabileceğini belirtti. Arka burun kanamalarının ise çoğunlukla yaşlı kişilerde görüldüğünü ve bu kanamaların ciddi sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini dile getiren Sertbaş, burun kanamalarına kaşıntıya yol açan alerji, enfeksiyon, burun damarlarında çatlama, burun kırılmaları, baş ve yüz yaralanmaları ve en önemlisi de karaciğer hastalıkları, yüksek tansiyon ve çok nadir olmakla birlikte çeşitli tümörlerin yol açabileceğini açıkladı.