21 Mayıs tarihinde İstanbul’da hem Çerkes Soykırımı anması hem CHP ‘Milletin Sesi’ mitingi var. Peki Çerkesler, CHP mitingine gidecekler mi?

Çerkes Sürgünü ya da Çerkes Soykırımı, Rusya'nın Çerkesya'yı işgalinin ardından, 21 Mayıs 1864 tarihinden sonra yoğunlaşmak üzere, Rus İmparatorluğu tarafından Çerkes halkına gerçekleştirilen toplu katliam, etnik temizlik, tehcir ve sürgün kelimeleriyle ifade edilmektedir. Bu tarihte yaşananlar tarihin en büyük soykırımlarından biridir. Olaylardan toplam Çerkes nüfusunun en az %75'i olacak şekilde 800.000-1.500.000 Çerkes etkilenmiştir. Rus askerlerinin, hamile kadınların karnını yararak içindeki bebeği çıkarmak gibi çeşitli pek çok yöntemi kendini eğlendirmek için kullandığı kayıtlara geçmiştir.    

21 Mayıs 2022 Yenikapı Mitingi  Kafkas Dernekleri Federasyonu, 21 Mayıs’ı anmak ve Çerkeslerin uğramış olduğu tarihsel haksızlıkları Türkiye ve dünya kamuoyuyla paylaşmak için 21 Mayıs 2022’de Yenikapı Miting Alanı’nda toplanma kararı almıştı.   21 Mayıs Çerkes Soykırımı ve Sürgünü‘ne ilişkin bir açıklama yayınlayan federasyon, “21 Mayıs’la sembolleşen tarih, bir halkın tarih sahnesinden silinmek istenilmesinin sembolü olan, soykırımın tarihidir. Bu soykırımın tanığı var, tanıyanı yok, anlatanı var, anlayanı yok, sorumlusu var üstleneni yok, adeta unutulmuş ya da unutturulmak istenilmiş bir soykırım gerçeği var ortada” ifadelerine yer vermiştir.  Federasyon, “Unutulmuş ya da unutturulmak istenilmiş bir soykırım gerçeği var ortada. Sanki 2 milyon Çerkes 1864 yılında kendilerini sürgüne göndermiş gibi müsebbibinin de de müşahidinin de kulakları sağır gözleri kör. Ancak soykırımın torunları ise halen hayatta ve bir kez daha yüksek sesle tüm dünyaya haykırmak istiyorlar: Bunun adı soykırım” dediği açıklamada, üzerinden geçen 158 yıl sonra 21 Mayıs’ların devam ettiğini belirtti; 21 Mayıs 2022’de saat 16.00’da Yenikapı Miting Alanı’ndaki mitinge çağrı yapıldı. 

CHP’nin ‘Milletin Sesi’ mitingini Bursa’dan İstanbul’a alma kararı Ancak bu tarihe günler kala beklenmedik bir gelişme yaşandı. CHP, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu’nun aldığı cezaların Yargıtay tarafından onanmasının ardından daha önce Bursa’da yapmayı kararlaştırdığı ‘Milletin Sesi’ mitingini bu olaydan dolayı İstanbul’a kaydırdığını açıkladı.

 İl Başkanlığı tarafından yapılan paylaşımda, “Hak, hukuk, adalet çağrısıyla ve Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımlarıyla halkımız ile ‘Milletin Sesi’ İstanbul Mitingi’nde buluşuyoruz!” denildi.  Mitingin 21 Mayıs Cumartesi günü saat 18.00’de Maltepe Sahil Miting Alanı’nda gerçekleştirileceği belirtildi.    

Kafkas Dernekleri Federasyonu'ndan CHP’ye miting için çağrı Yaşanan bu durum üzerine Kafkas Dernekleri Federasyonu CHP’ye Twitter üzerinden bir çağrıda bulundu. Federasyon 12 Mayıs tarihli yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi; “Bugün, CHP Genel Başkanı Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu hakkında verilen mahkumiyet kararına binaen, 21 Mayıs Bursa mitingini, İstanbul’da düzenleme kararı almıştır.  Cumhuriyet Halk Partisi'nin demokratik hakkını arama mücadelesini saygıyla karşılıyoruz. Fakat, 21 Mayıs, Çerkes tarihinin en önemli olaylarından biri olan Çerkes Soykırımı ve Sürgünü'nün yıl dönümüdür.  Bu sebeple KAFFED,  aylardır yürüttüğü çalışmalar ve tüm derneklerimizin katılımıyla Yenikapı’da, CHP teşkilatının birçok mensubu ve yöneticisinin de bildiği Çerkes Soykırımı ve Sürgünü anma programını düzenlemek için izin almış ve alan tahsisatı yapılmıştır.  On binlerce Çerkes'in katılımını beklediğimiz bu organizasyon için Sayın Kılıçdaroğlu’nu rasyonel ve duyarlı yaklaşarak, milyonlarca Çerkes için büyük anlam taşıyan bu günde,  İstanbul’da miting yapma kararını tekrar gözden geçirmeye, son aşamaya gelinmiş organizasyonun sekteye uğramaması için gerekli düzenlemeyi yapmaya davet ediyoruz. Saygılarımızla,  Kafkas Dernekleri Federasyonu” 

CHP'den cevap yok!

Kafkas Dernekleri Federasyonu, bu paylaşımla CHP’nin aldığı miting kararını gözden geçirmesini istemiştir. Ancak CHP kanadından olumlu veya olumsuz herhangi bir dönüş yapılmamıştır.   Yani 21 Mayıs tarihinde İstanbul’da iki meydanda iki önemli miting gerçekleşecektir. Aynı günde aynı şehirde iki ayrı mitingin olması organizasyonlara katılımı ne miktarda etkileyecek merak konusudur. Ayrıca Twitter'da yapılan bazı paylaşımlarda CHP'nin her yıl 21 Mayıs tarihini miting veya kurultaya denk getirdiği iddia edilmiştir.