CHP Konya Milletvekili Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi (AYM) Başkanı Zühtü Arslan’a 'görevini doğru ve tarafsız yaptığı konusunda kamuoyuna güven vermesi' için çağrıda bulundu.

Atilla Kart, yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'örtülü ödenek, kayıt dışı kaynaklar, nüfuz suiistimali yoluyla ve haksız oy temini' amacıyla gerçekleştirdiği hak ihlâllerinin tespiti için; CHP tarafından 3 Nisan 2015 tarihinde AYM Başkanlığı'na başvuruda bulunduklarını hatırlattı. Kart, talebin mahiyeti ve müstaceliyeti sebebiyle, başvurunun öncelikle ve tedbir yoluyla incelenmesinin; gerek 3 Nisan tarihli başvuruda ve gerekse 30 Nisan ve 6 Mayıs tarihli başvurularda gerekçeli olarak dile getirilmesine rağmen halen kendilerine ulaşan herhangi bir bilgi ve karar olmadığından yakındı.

CHP başvurusunun içeriği ve müstaceliyeti sebebiyle, doğrudan ya da telefonla görüşme için yaptıkları taleplerin ise; AYM Başkanı Zühtü Arslan’ın yanında konuklarının bulunması ve yoğunluğu sebebiyle kabul görmediğini savunan Kart, “Aleni olarak yapılan haklı ve makul görüşme taleplerimizin kabul edilmemesi ve dosya safahatı hakkında açıklama yapmaktan kaçınılması; Anayasa Mahkemesi nezdinde doğmuş olan kaygılarımızı daha da pekiştirmiştir.” dedi.

AYM BAŞKANI BİLGİ VERME SORUMLULUĞUNU YERİNE GETİRMEKTEN KAÇINAMAZ

CHP Milletvekili Kart, şu değerlendirmelerde bulundu: “Seçimlerin güvenliğini ilgilendiren toplumsal bir konuda, Anayasa Mahkemesi Başkanı, başvuru sahiplerinin görüşme taleplerini ve inceleme safahatı hakkında bilgi verme sorumluluğunu yerine getirmekten kaçınamaz. Mahkeme Başkanı'nın böyle bir tercih ve takdir hakkı yoktur. Anayasa Mahkemesi Başkanı; 3. kez yapılan başvuruya rağmen, öncelik ve tedbir yoluyla inceleme talebimizin gereğinin neden ve hangi gerekçeyle yerine getirilmediğini açıklamak zorundadır. Sorumluluğunu müdrik olan, kamuoyuna güven vermesi gereken, Mahkeme'nin bağımsızlığı konusunda tereddüt yaratmaması gereken bir Mahkeme Başkanı'nın; özgüven içinde bu konularda kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğu vardır.”

Atilla Kart, Anayasa Mahkemesi Başkanı Arslan’a; 'görevini doğru ve tarafsız yaptığı konusunda kamuoyuna güven vermesi, bu konularda tereddüt yaratmaması, tedbir ve öncelik talepleri hakkında ivedi olarak karar vermesi ve başvurunun konusuz kalmasına yol açmaması' sorumluluğunun bulunduğunu hatırlattı.