CHP Genel Sekreter Yardımcısı Adana Milletvekili Ali Demirçalı, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a Türkiye’nin Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan kaç bin Euro aldığını, bu paraların hangi kurumlarda kullanıldığını sordu

Milletvekili Ali Demirçalı, havalık tazminatını Meclis gündemine taşıdı. Demirçalı, Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’a Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan alınan Euro miktarını, bu paranın nerelerde ve hangi amaçlarla kullanıldığını sordu. Demirçalı, TBMM Başkanlığı’na Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan tarafından yazılı yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı (Eurocontrol) tarafından belirlenen kurallar gereğince, Türkiye’nin hava sahasını kullanan her uçağın Türkiye’ye bir bedel ödemekle yükümlü olduğunu anımsattı. Demirçalı, "Bu rakam uçağın ağırlığı ve Türkiye hava sahasını ne kadar kullandığına göre değişse de ortalama tutar günlük 120 bin Euro olarak hesaplanmaktadır." dedi.

'UÇAK TAZMİNATLARI NE OLDU?'

CHP Genel Sekreter yardımcısı Demirçalı’nın Ulaştırma Bakanı Lütfi Elvan’dan yazılı cevaplanmasını istediği sorular şöyle:
"1-2011-2014 yılları arasında, Türkiye Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan kaç bin Euro almıştır?
2-Bu tutar hangi kurum ya da kuruluşlara aktarılmıştır? Bu kurumlar ya da kuruluşlar hangi kriterlere göre belirlenmiştir?
3-Bu tutarın yüzde kaçı Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından havacılık tazminatı olarak çalışanlara ödenmiştir?
4-Bu tutarın yüzde kaçı meteoroloji çalışanlarına ödenmiştir?
5-Bu tutarın yüzde kaçı Türk sivil havacılığının geliştirilmesi için ayrılmıştır?
6-Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’ndan gelen toplam tutarın denetimleri hangi yöntemle ve ne sıklıkla yapılmaktadır?
7-Yapılan denetimlerde usulsüz kullanıma rastlanmış mıdır?"