Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş “İnşallah bayramın yüzü suyu hürmetine çatışmalar durur.” dedi. Demirtaş, oy uğruna gençleri birbirine kırdıranların bu politikalarının yanlışlığını göreceklerini söyledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Fırat Anlı, HDP Eş Genel Bakanı Selahattin Demirtaş, HDP milletvekilleri, parti yöneticileri ve ilçe belediye eş başkanları, Mardinkapı Mezarlığı’nı ziyaret etti. HDP heyeti, HEP Diyarbakır İl Başkanı Vedat Aydın’ın kabristanını ziyaret etti. Saygı duruşuyla başlayan kabristan ziyaretleri dualarla devam etti.

Mezarlık ziyaretinde konuşan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “İnsani değerlere inanan, özgürlüğe, kardeşliğe, barışa inanan insanlar olarak, bu umutlarımızı kaybetmezsek bizden önce bu değerlere inanmış ve bu değerler uğruna canını ortaya koymuş kardeşlerimizin hatırına, onların bizlere bıraktığı mirasa, değerlere bağlı kalarak, bu ilkelerden ayrı düşmezsek, sıkı sıkıya bağlı kalırsak inanıyorum ki tez zamanda topraklarımıza kalıcı barış gelecek.” diye konuştu.

“OY UĞRUNA EVLATLAR BİRBİRİNE KIRDIRILIYOR”

Demirtaş, barışa yaklaşmışken yeniden çatışmalara dönülmüş olmasının herkeste barış umudunu azaltmış olabileceğini ancak barışa ulaşmanın ilk şartının umudu canlı tutmak olduğunu ifade etti. “Halk olarak inanırsak, barışı istersek, daha yüksek sesle barış isteğimizi dile getirirsek, savaş isteyen, ölüm dayatanlar bu politikadan vazgeçmek zorunda kalacaklar” diyen Demirtaş, oy uğruna ülkenin genç evlatlarını birbirine kırdıranların, bu politikalarının yanlış olduğunu göreceklerini söyledi.

‘BAYRAM YENİDEN DİYALOGA VESİLE OLSUN’

Türkiye’nin her yerinde huzursuzlukla bayramın karşılandığına işaret eden Demirtaş, Ortadoğu coğrafyasının kan içinde olduğunu söyledi. Savaş, kan ve gözyaşının bu toprakların kaderi olmadığını vurgulayan Demirtaş, “Bunu değiştirmek halkın elindedir. Yeter ki bir arada eşit, özgür yaşamın mümkün olduğuna inancımızı kaybetmeyelim. Bizi başkaları değil kendimiz yönetirsek barış olur.” dedi.

Demirtaş, konuşmasını şöyle tamamladı: “Bugün Türkiye için tek kurtuluş yolu Türk ve Kürt halkının hem acılarda birleşmesi hem ortak bir gelecek inşa ederken demokrasi ve özgürlükte birleşmesidir. Ötesi felakettir. Bunu defalarca tarih bize ispatladı. Bugün ırkçılık yapma, düşmanlık yapma günü değil. İnşallah bayramın hatırına çatışmalar durur. Yeniden diyalogun, konuşmanın, müzakerenin önünün açılacağı bir süreç başlar. Dualarımız bunun içindir, çabalarımız gayretimiz bunun içindir.”