Su ürünleri avı sırasında kullanım hataları ve benzeri sebeplerle terkedilen av araçlarının denizlerden temizlenmesi amacıyla," Denizlerin Terkedilmiş Av Araçlarından Temizlenmesi" projesi İzmir’de başladı. Denizlerde avcılık sırasında kopan, kaybolan veya terkedilen av aletleri, bulundukları yerde pasif olarak faaliyetine devam etmenin yanında, canlıların barınma ve beslenmelerini olumsuz etkiliyor ve su ürünlerinin ekonomik değer kazanmadan yok olmasına yol açıyor. "Hayalet ağlar" olarak da tabir edilen bu aletler, hem su altında yaşayan canlılar hem de su kuşları ve kaplumbağalar açısından ciddi tehlike oluşturuyor.

İzmir'in Çeşme ve Urla ilçeleriyle çevresinde, balıkçılardan alınan bilgiler ışığında 24 noktada denize terkedilmiş av araçlarını çıkarma çalışmalarına başlandı. Çeşme Kaymakamı Mustafa Erkayıran ile İzmir Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, Ildır açıklarındaki ilk temizleme çalışmalarına katıldı. Hayalet ağların denizden çıkarılmasına dalgıç kıyafetleri giyerek eşlik eden Kaymakamı Erkayıran, “Bizler bu denizlerin emanetçisiyiz. Gelecek nesillere bu emaneti hakkıyla bırakmalıyız. Bugün denizlerimizi tehdit eden bu ağların çıkarılmasını ben de çok önemsiyorum.” dedi. İl Müdürü Güldal da denizlerde sürdürülebilir balıkçılığın devam etmesi için bakanlık tarafından birçok proje yürütüldüğünü belirterek şunları söyledi: “Burada fevkalade önemli bir projenin ilk uygulama adımlarını atıyoruz. Bakanlığımız bu projeyi, geçtiğimiz yıl birkaç ilde pilot olarak uyguladı. Bu yıl ilk kez İzmir’de uygulanıyor. İlimizde 39 metreye kadar olan derinlikteki terkedilmiş ağları denizlerden çıkarıyoruz. Böylece bu ortamlarda yaşayan deniz canlılarının yaşamlarına olan bu olumsuz etkiler ortadan kaldırılmış olacak. Araştırmalar 24 değişik lokasyonda, 36 bin metrekarelik alanda yapılarak 15 hayalet ağ tespit edildi. Birlikte çalıştığımız dalgıçlarla beraber bunların tespiti ve temizliği yapılıyor.”

‘HAYALET AĞLAR ADETA KATLİAMA YOL AÇIYOR’

Balıkçılığın geleceği için projenin son derece faydalı olduğunu vurgulayan Ahmet Güldal, “Hayalet ağlar, denizlerin dibinde adeta katliama yol açıyor. Deniz canlılarının üremesine, hareketlerine, geçişlerine çok ciddi olumsuz etkileri var.” dedi. Projenin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini kaydeden Güldal, balıkçılara hatırlatmada bulunarak, herhangi bir sebeple denizde kalmış av araçlarının, il ve ilçe müdürlüklerine bildirmesini istedi. Proje, İzmir’in yanısıra İstanbul, Balıkesir, Mersin, Hatay ve Sinop'ta da uygulanıyor.