Ürdün, kurulduğu ilk günden bu yana ateş çemberinde bulunuyor. Emperyalist ülkelerin çıkarları doğrultusunda, bir türlü belini doğrultamayan Orta Doğu ülkeleri, sürekli savaş ve kan gölünde yüzdü. Ürdün direk hedef olmamasına rağmen, bu savaşlardan ve göçlerden etkilendi. Bununla da kalmayıp Kafkasya'dan sürülen Çerkesleri de bağrına bastı.

Ürdün, Filistin'den zorla göç ettirilen yaklaşık 4-5 milyon Filistinli'ye, Irak savaşından sonra 1 milyon Iraklı'ya, Suriye savaşından sonra 1-2 milyon Suriyeli'ye kapılarını açtı.

Bunun dışında azınlık olarak olsa dahi, Mısırlılara, Lübnanlılara, Körfez ülkelerine, Çerkeslere, Osmanlı Türk ve Kürtlerine ve çok az bir sayıda olan Ermenilere de ev sahipliği yapıyor. Bu azınlıklar arasında en çok dikkat çeken ise Çerkesler...

1964 ÇERKES SÜRGÜNÜ

Tarihi kitlesel göçlerle dolu olan Kafkasya’da en dikkat çekici göç hadisesi 1864 yılında Çarlık Rusya’sının yayılmacılık politikası kapsamında gerçekleşen Çerkes sürgünüdür.

Zorunlu göç, milyonlarca insanın hayatını etkilemiştir. 1,5 milyon Çerkes zorla göç ettirilmiş, açlık, hastalık, yol ve iklim şartlarından dolayı 500 bin kişi hayatını kaybetmiştir.

Osmanlı Devletine sığınanlar ilk etapta Rusya’nın Panslavizm politikalarına karşın Balkanlar, Arap milliyetçiliği ve Dürzi isyanları nedeniyle Suriye, Rum ve Ermenilere karşı güç ve denge unsuru olarak Anadolu’da iskan edilmiştir.

1993 harbinden sonra Balkanlar'da yaşanan toprak kayıplarından dolayı çoğu Kabardey, Şapşığ ve Abzeh kabilelerinden oluşan Çerkesler, ikinci bir göçle Ürdün’e yerleştirilmiştir. Ürdün Çerkesleri, başkent Amman, Zerka ve Ceraş bölgelerinde iskan edilmiş, Hicaz Demiryolu hattının güvenliği ve Bedevi Arap Kabilelerinin isyanlarında askeri güç olarak devlete hizmet etmiştir.

ÇERKESLER İÇİN YENİ BİR DÖNEM

I. Dünya Savaşından sonra Ürdün İngilizlerin kontrolüne geçer, 1920’li yılların başında da Şerif Hüseyin’in oğlu Abdullah’ın yönetimine bırakılır ve 1946 yılında bağımsızlığını kazanır. Böylece modern Ürdün ve Çerkesler için yeni bir dönem başlar.

3 MİLLETVEKİLLİĞİ, BİR BAKANLIK

Kral Abdullah, Ürdün Haşimi Krallığının kuruluşunda bölgede meskun olan Çerkeslerin desteğini alır. İlk dönemlerden itibaren başbakanlık yapanlar ve orduda komuta düzeyinde görev verilenler olmuş, tarım alanında ülkenin gelişmesine katkı sağlamışlardır. Ürdün meclisinde azınlık kontenjanından 3 milletvekilliği ve bir bakanlık Çerkeslere verilmektedir.

Kraliyet muhafız takımı yerel kıyafetli Çerkes askerlerden seçilmektedir. Ürdün’de devlet kademelerinde çeşitli görevlerde hala Çerkeslerin aktif olarak çalıştıkları bilinmektedir. Günümüzde Ürdün’de 100 bin dolayında nüfusları vardır.

ÇERKESLER ÜRDÜN'E SADIK KALDILAR

1951 yılında suikast sonucu hayatını kaybeden Kral Abdullah’ın yerine oğlu Talal geçer fakat bir süre sonra psikolojik rahatsızlığından dolayı koltuğunu bırakmak zorunda kalır. Talal’ın ardından oğlu Hüseyin 47 yıl boyunca birçok badireyi atlatarak ülkeyi yönetir. 1999 yılında Kral Hüseyin vefat edince yerine büyük oğlu Abdullah, Ürdün’ün yeni kralı seçilir. Tüm bu süreçlerde Çerkesler Ürdün devletine sadık olarak hizmet etmeye devam eder.