ABD'li karikatürist Jim Davis'in benim kafamda gökyüzü mavi, çimen yeşil ve kediler de başlayan sözü nasıl biter

cevap: turuncudur

Benim kafamda gökyüzü maviçimen yeşil ve kediler turuncudur. 

Sarman Kediler Hakkında Komik Gerçekler

Turuncu tekir ya da sarman olarak bilinen bu kedi cinsini herkes Garfield çizgi filminden tanıdı. Aynı zamanda yine çizgi filmin yaratıcısı Jim Davis’in o meşhur sözünü unutmak mümkün değildir;

‘Benim kafamda gökyüzü mavi, çimen yeşil ve kediler de turuncudur’.

Aslında kendi türü yoktur

Bazı cinslerin aksine, sarman kediler belli bir türe mensup değildir ve sadece turuncu renkli bir tekir kedidir. İran kedileri ya da Maine Coon cinsi de zaman zaman turuncu renkte görülmektedir.

Fakat şu bir gerçek ki, sarmanların kendine has pek çok özellikleri var.

Farklı kürk desenleri…

Her sarman sahibi bilir ki, bu kedilerin üzerinde çok farklı desenler vardır. Turuncunun tonları, beyaz renkler ve değişik desenler onları büyüleyici yaratıklar hâline getirir.

Turuncu rengi özel bir pigmentle ilgilidir

Bu kedilerde pheomelanin adı verilen, aynı zamanda kızıl saçı da oluşturan pigment hakimdir ve bu yüzden renkleri turuncudur. Aynı durum insanlar için de geçerliyken, sarman kedilerin renk pigmentleri diğer kedilere göre ayrıdır.

Tarihsel referansları

İslam peygamberi Hz. Muhammed’in kedi sevgisine dair anlatılan menkıbeleri, hatta dört ayak üstüne düşme efsanesini bilirsiniz. Buna benzer bir durum Hristiyanlık’ta da var. İnanışa göre Hz. İsa bebekken uyuyamıyordu fakat bir sarman kedi gelip onu ısıttı, rahatlattı. Bu durumu gören Meryem Ana da kediyi alnından öptü ve oraya bir M işareti bıraktı.

İlginç değil mi?

Sarmanlar erkek olur

Tam olarak anlaşılamayan bir sebepten ötürü, sarman kedilerin yüzde 80’ini erkekler oluşturur. Görünüşe göre desenleri ve cinsiyetleri arasında genetik bir bağlantı var. Bu konuda araştırmacılar ve veterinerler hâlâ gerçeğe ulaşabilmiş değiller.

Boğazlarına düşkündürler!

Garfield’ı hepimiz tanıyoruz ama aslında sarman kedilerin geneli tıpkı onun gibi yemek yemeyi seviyor. Hatta obezite gibi problemler de en çok bu kedi türünde yaşanıyor. Kısacaıs, boğazına düşkün cinsler diyebiliriz.

Fazla hareketi sevmezler

Sarman kediler çok yemek yedikleri gibi, aynı zamanda hareket etme taraftarı da değillerdir. Çabuk yorulurlar ve diğer kedilerden biraz daha fazla uykucudurlar.

Ve tabii her şey bir yana, sarman kedilerin de kendilerine has karakterleri vardır.