Kertenkele Kral lakaplı müzik grubunun solisti the doosrs, pink floyd, Queen, 

Karşınızda Kertenkele Kral: Jim Morrison

Jim Morrison pek uzun sürmeyen yaşam ve kariyerine rağmen, insanlık tarihi denen o “kısacık” zaman diliminde çok uzak geleceklerden bile görülebilecek türden bir iz bıraktı. Flaneur’den çıkan Kaosun Şairi sizin Jim Morrison’la tanışma fırsatınız olabilir.

Ege Görgün (Landlord)

Kitabın editörü Şenol Erdoğan giriş yazısında onu tanıyanları ikiye ayırdığını söylüyor: Jim Morrison ile tanışanlar ve The Doors vasıtasıyla Jim Morrison ile tanışanlar. Ben iki gruba da dahil değilim. Çünkü taşradan yeni çıkmış bir genç olarak Jim Morrison’la ancak 1991 yılında Çemberlitaş Fitaş sinemalarında tanışabildim. Oliver Stone’un hayli başarılı filminde, Val Kilmer’ın olağanüstü canlandırması vasıtasıyla hemen kaynaştım bu rock ikonuyla ve elbette The Doors’un müzikleriyle. Üniversite başlangıç yıllarıma denk gelen periyotta ucuz şarap eşliğinde ve huşu içinde dinledim o müzikleri. Şair ya da filozof yanı beni o kadar büyülemediyse Morrison’un, entellektüel kapasitemin yetersizliğine verin. Bunun için kimseden de özür dileyecek değilim, siz de dilemeyin. Cahil kalmamaya gayret edin, ama belli bir seviyeyi bulduğunuzda entellektüel faşizmin karşısında durun. Bilgi olmadan saygının, saygı olmadan bilginin pek matah şeyler olmadığını bir kenara not edin.

Gazeteci Frederic Bertocchini’nin yazdığı biyografik metnin, Jef tarafından resimlenmesiyle ortaya çıkan bu grafik romanda (bildiğiniz çizgi roman işte) şair, şarkıcı, filozof Jim Morrison’un yaşamına bir pencere açıyor. Morrison’u tanımak için tek başına yeterli değil belki ama onun hakkında fikir sahibi olmak için doğru ipuçlarının bir araya getirildiğini söyleyebiliriz. Siz yine de The Doors filmini seyredin kitaba girişmeden. Bulabilirseniz zamanında İmge’den çıkan Doors: Tüm Şarkı Sözleri kitabını edinip okusanız fena olmaz bir de.

Flaneur’den çıkan ikinci musikişinas çizgi roman olduğunu hatırlatalım bir de bunun. Yayınevi daha önce de Johnny Cash’in hayatını anlatan Cash: Her Yar Karanlık’ı (I see a darkness) yayımlamıştı.

Jim Morrison Takvimi

8 Aralık 1943 – Florida’da doğdu
1949 – Trafik kazası geçiren bir kızılderilinin ölümünü gördü. Daha sonra onun ruhnun kendine geçtiğini söyleyecekti.
1964 – Pekçok kısa film çekeceği Kalforniya Üniversitesi’ne (UCLA) girdi.
1965 – The Doors kuruldu.
Ocak 1967 – The Doors adlı ilk albümleri yayınlandı.
Temmuz / Ağustos 1967 – Light My Fire şarkısı Billboard listelerinde üç hafta 1 numarada kaldı.
Eylül 1967 – 2. albümleri Strange Days yayınlandı.
Temmuz 1968 –Waiting For the Sun yayınlandı.
1 Mart 1969 – Miami’deki konser sırasında çıkardığı olaylar yüzünden hüküm giydi.
Temmuz 1969 – The Soft Parade yayınlandı.
Şubat 1970 – Morrison Hotel yayınlandı.
Nisan 1971 – L.A. Woman yayınlandı.
Kasım 1978 – Son The Doors albümü An American Prayer yayınlandı.
1971 – Sevgilisi Pam ile Paris’e gitti.
3 Temmuz 1971 – Yüksek dozda uyuşturucu yüzünden Paris’te hayatını kaybetti.