Sizde sorunun cevabını biliyorsanız, yorum kısmına yazın hemen yayınlayalım.

Cevap: Galileo Galilei

Büyük ölçüde gazdan oluşan, Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni Jüpiter'i araştıracak olan Juno uzay aracı, gezegenin yörüngesine başarıyla oturdu. Juno'nun yaklaşık iki ay sonra bilimsel çalışmalarına başlaması planlanıyor. Peki Juno neyin peşinde olacak, görevi, ne kadar sürecek, bugüne nasıl gelindi? Sorularla "Gaz Devi"ne yolculuk... Juno, Jüpiter'in yörüngesine girdi Juno neyi araştıracak? Şu ana kadar gezegenin çekirdeğine en çok yaklaşabilmiş olan uzay aracı Juno'nun amacı, Jüpiter'in nasıl oluştuğunu ve yıllar içinde nasıl değiştiğini anlayabilmek. Çevresi çok kalın bir gaz ve bulut katmanıyla kaplı olan Jüpiter hakkında bilinenler oldukça sınırlı. Jüpiter büyük ölçüde, Güneş'te de bulunan hidrojen ve helyum gazlarından oluşuyor. 

Ama çekirdiğinin katı mı yoksa gazdan mı oluştuğu net değil.

Juno bu bulutların kimyasını, ısısını ve hareketlerini inceleyecek.

Gezegenin atmosferinde ne kadar su ve amonyak bulunduğunu anlamaya çalışacak. 

Bilim insanları Jüpiter'i araştırarak, Güneş Sistemi'ndeki ve hatta diğer güneş sistemlerindeki gezegenlerin nasıl oluştuğuna dair ciddi bulgular elde etmeyi umuyor.

Jüpiter'e ne kadar yaklaşacak?

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi NASA tarafından 1,1 milyar dolara üretilen Juno 2011'de fırlatılmıştı. 

Juno, gezegeni oluşturan bulutların yaklaşık 5 bin kilometre üzerinde yaklaşık 1 yıl boyunca salınacak.

Bu süre içinde gezegenin yörüngesini 32 kez dolaşması planlanıyor. 

Güneş Sistemi'ndeki ilk gezegenlerden biri olduğu tahmin edilen Jüpiter'in yaklaşık 4 buçuk milyar yıl önce oluştuğu düşünülüyor.

Jüpiter'in atmosferini görünür kılan özel bir ışık tutulsa, dünyadan bakıldığında gökyüzünde ayın yaklaşık iki katı büyüklükte bir gezegen görürdük.

Juno'da neler bulunuyor?

Uzay aracı adını Yunan mitolojisindeki Jüpiter tanrısının eşi Juno'dan alıyor.

Uzay aracında, inceleyeceği nesneyi uzaktan algılayabilen sekiz sensör var.

Juno uzay aracının 3 de yolcusu var: Yunan tanrısı Jüpiter, eşi Juno ve İtalyan gök bilimci Galileo Galilei'nin Lego oyuncakları. Ancak Lego figürler plastikten değil, uzay aracındaki aşırı sıcaklık şartlarına uyum sağlayabilmeleri için alüminyumdan yapılmış.