Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, eskiden kadın ve erkeklerin aynı camide cemaat olduğunu belirterek, "Şimdi camilere bakın bakalım, cuma kime farz kılındı? Erkeklere mi farz kılındı? Peki kadınlarımızı camilerden kovan zihniyete karşı, kadınlarımızı camiye sokmayan o zihniyete karşı önce oradan konuşmamız gerekiyor, oradan başlamamız gerekiyor." dedi. Zeybekci, Denizli'de 40 kişilik KADEM Kız Yurdu'nun açılışına katıldı.

Açılış töreninde konuşan Bakan Zeybekci, Türkiye'de kadına şiddetle ilgili çok farklı şeyler söylediğini belirterek, cezaların arttırılmasını istedi. Özgecan Aslan cinayetinin, bir kadına şiddet meselesi olmadığını ifade eden Zeybekci, "Özgecan'a yapılan, kadına bir şiddet değildir, Özgecan'a yapılan bir vahşettir. Özgecan'ın direnişi, bir başka direniştir. O, son nefesine kadar direnen bir yavrudur. O günü hatırlayacak olanlar varsa Türkiye'de başka kimse ne dedi ama ilk söyleyen ben oldum. İdam yasası, böyle vahşetler için gözden geçirilmeli diye söyleyen bendim. Birileri yine onu farklı şekilde yorumlamış olabilir, hala aynı şeyi söylüyorum. Kayseri'de iki tane sabiyi kollarından tutup kaçırıp da onlara her türlü iğrenç muameleden sonra başlarını ezerek öldüreni siz hapse koyamazsınız veya babasının sefertasında yemek götüren o sekiz on yaşında yavruyu alıp götürüp de bir köşede o iğrençlikleri yaptıktan sonra öldüreni siz hapse koyamazsınız." dedi.

'MİLLET ADINA KARAR VEREN BİR ÜST VİCDAN MAHKEMESİ KURMALI'

"Bu ülke, millet adına karar veren bir üst vicdan mahkemesi kurmalı." diyen Zeybekci, toplumsal vahşet durumlarında toplum vicdanını rahatlatıcı kararlar verilerek uygulamaya geçirilmesini istedi. Bakan Zeybekci, sözlerine şöyle devam etti: "Toplum vicdanı rahatlamalı. Bunu yapmamız gerekiyor. Kimileri ne derse desin, o ayrı bir şey ama bakın başka şeyler için söylemiyorum, birisi işte şu yaptı, üç kişiyi, beş kişiyi öldürdü, bunun için söylemiyorum. Toplum vicdanının azap gördüğü durumlarda bunun karşılığını verecek sistemi, ne olursa olsun Türkiye'nin üst yargılarından oluşmuş başka bir yargı, millet adına karar verecek bir mekanizma. Konuşmalı bunu. Akıl karar verir buna, vicdanlar karar verir, hukuk bunun sonucunu bulur." diye konuştu.

'BAKIN BAKALIM CUMA KİME FARZ KILINDI'

Toplumun niye bu hale geldiğinin sorgulanması gerektiğini söyleyen Nihat Zeybekci, kadınların camiye gidip cuma namazı kılmamasına tepki gösterdi. Zeybekci, şunları kaydetti: "Hz. Hatice validemizden, Hz. Aişe validemizden, Hz. Fatıma ve bütün büyüklerimizden başlayan o bütün devrimin ilk insanları, bu insanlıkta eşit seviyede yönetimlerdeydi ve eşit insanlardı. Aynı camide cemaattiler. Buranın altını çizerek söylüyorum. Şimdi camilere bakın bakalım, cuma kime farz kılındı, erkeklere mi farz kılındı? Peki kadınlarımızı camilerden kovan zihniyete karşı, kadınlarımızı camiye sokmayan o zihniyete karşı, önce oradan konuşmamız gerekiyor, oradan başlamamız gerekiyor. Burada gördüm ben bunu, burada yaşadım. Denizli'de yaşadım, şu mahallede, şurada yürüme mesafesinde, mahallede yaşadım. Bir tanesi almış şöyle bir taş, çocuklara atmaya filan. Dedim, ne yapıyorsun? Yaramazlık yapıyorlar caminin bahçesinde, ağaçları kırıyorlar, camları kırıyorlar. O çocuklar orada olacak. Efendimiz dakikalarca, saatlerce, dakikalarca secdede kalırmış Efendimiz. Neden? Torunları çıkarmış ensesine, omzuna, onlar düşmesin, rahatsız olmasın diye secdede kalırmış. Onlarla oynarmış. O çocuklar camide olacak. Çocuklar caminin arka safında kıkırdayacaklar, yaramazlık yapacaklar."