7 Haziran genel seçimleri sonrası piyasaları değerlendiren Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi ve Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, “Türkiye’de şu an çok ciddi hukuksal sıkıntılar yaşanıyor. Hukuka olan güvensizlik ekonomiyi kötü etkiliyor.” dedi. Spekülatif olarak ise piyasaların kötü olduğunu düşünmediğini belirten Nağaç, koalisyon kurulamayıp erken seçime gidilecek olursa piyasalarda tekrar bir dalgalanma yaşanacağını savundu.

Piyasalardaki dalgalanmanın seçimlerden önce zaten var olduğunu dile getiren Ekonomi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Abdulkadir Nağaç, seçimlerden sonra ayrıca bir dalgalanma olmadığını ifade etti. Koalisyonun ekonomide çok ciddi bir dalgalanmaya yol açacağı beklenmesine rağmen bu beklentilerin gerekli karşılığı bulmadığını belirten Nağaç, “Bunun nedeni seçim öncesinde piyasaların bu sonucu beklemeleriydi. Dolayısıyla piyasa deyimiyle ‘piyasalar’ bu sonucu daha önce satın almıştı. Son gelişmeler ışığında koalisyon ihtimalinin gitgide düştüğü algısı ortaya çıkıyor. Özellikle Meclis Başkanlığı seçimlerinden sonra piyasalarda tekrar bir tedirginlik olmaya başladı. Bunun nedeni de koalisyon tekrar kurulamayıp tekrar erken seçime gidilebilir mi sorusuydu.” diye konuştu.

YAPISAL SORUNLAR ÜLKEYİ KRİZE GÖTÜREBİLİR

“Türkiye ekonomisi genel olarak seçimlerden bağımsız olarak bazı yapısal sorunlardan dolayı ciddi bir krize doğru sürükleniyor.” diyen Nağaç, işsizliğin yüzde 10 civarlarında seyrettiğini açıkladı. Enflasyon düşmeden yüzde 8-9 civarlarında seyrettiğinin aktaran Nağaç, şunları kaydetti: “Birkaç gün önce Dünya Bankası, Türkiye için büyüme tahminlerini 2016 ve 2017 için yüzde 3,8 den yüzde 3.5’e çekti. Bu da koalisyon ihtimalinin düşmesi ve Türkiye’de güçlü bir iktidarın gelmesinin uzun süreceği algısından dolayı bu şekilde bir adım atıldığını düşünüyorum. Dünya Bankası ekonomi yönetiminin gerekli olan yapısal reformları yapmasının biraz gecikeceğini düşünüyor. Bu yüzden büyüme tahminlerini aşağıya çekti. Bunun dışında cari açık çok artıyor. Azalmıyor ve artmaya devam ediyor. Normalde ekonomide düşüş ve büyüme oluyorsa cari açığın azalması beklenir ama bu Türkiye’de olmuyor. Büyüme düşük seyretmesine rağmen yüzde 3 civarlarında cari açıkta beklenen azalma olmuyor. Bu da yapısal sorundan cari açık gibi işsizlik gibi bunların bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini gösteriyor aksi taktirde krize doğru sürüklendiğini söyleyebiliriz.”

KOALİSYON GERÇEKLEŞMEZSE PİYASALARDA DALGALANMA OLABİLİR

Spekülatif olarak piyasaların kötü olduğunu düşünmediğini belirten Nağaç, koalisyon kurulamayıp erken seçime gidilecek olursa piyasalarda tekrar bir dalgalanma yaşanacağını dile getirdi. Türkiye’de şu an çok ciddi hukuksal sıkıntılar yaşandığına dikkat çeken Nağaç, “Hukuka olan güven azalmış durumda bu da tabi ekonomiyi negatif etkiliyor. Seçimlerin belirsizliği koalisyon olup olmayacağı ekonominin dalgalanmasına neden oluyor. Türkiye güçlü bir ihracat ekonomisine sahip olsa bu kadar dalgalanma olmayacak. Cari açık problemimiz bu seviyede olmasa, büyük enerji ithalatçısı bir ülke olmasak bu kadar dalgalanma beklemeyiz.” dedi.