Kahramanmaraş’ta sayıları son yıllarda artan günlük kiralık dairelerin otelleri kapanmasına neden olduğunu ileri süren Kahramanmaraş Kültür Turizm Otelciler ve Gastronomiciler Derneği Başkanı Gökhan Büyükdereli, “Kahramanmaraş’ta son zamanlarda açılan tüm oteller ya satılıyor, ya el değiştiriyor ya da kiraya veriliyor. Kentte 1+1 dairelerinin ön plana çıkarılmaya çalışıldığını görüyoruz” dedi.

Günlük kiralık dairelerin yasal ve vergisel açıdan otellerle haksız rekabet yaptığını savunan Gökhan Büyükdereli, “Bu duruma dayanamayan otel sahipleri oteli ya satıyorlar ya da kiraya veriyorlar. Bu gidişle gelen yabancı misafirler Kahramanmaraş’ta konaklayabileceği düzgün bir otel bulamayacağı için yakın illeri tercih etmeye başlayacak” diye konuştu.

Kahramanmaraş’ta faaliyet gösteren Alcazaar Otel, BLC Otel, Altıntürk Otel ve LA Ville Otel’in satıldığını Efes Otel şuan satılık olduğunu, Vav Otel’in ise kapandığını anlatan Gökhan Büyükdereli, “Yetkili kişiler ve kurumlar önlem almazsa Kahramanmaraş’ta otelcilik sektörü bitme tehlikesi ile karşı karşıya.” diye konuştu.

Otelcilik sektöründeki bu olumsuz tablonun 2023 yılında düzenlenecek EXPO’yu da etkileyeceğini savunan Gökhan Büyükdereli, “2023 de biz turistleri dört gözle beklerken bu turistler önceki yıllardaki gibi Kahramanmaraş’ta değil de, Gaziantep’te kalacaklar. Eskisi gibi günü birlik geliş gidişler devam edecek ve Kahramanmaraşlı esnaflar beklediği kazancı elde edemeyecek.”

Günübirlik dairelerin hijyen, güvenlik ve hizmet standartları açısından otellerle kıyaslanamayacağını söyleyen Gökhan Büyükdereli, sözlerine şöyle devam etti: “1+1 daireler hiçbir masraf yapmaksızın hijyenden ve hizmet yoksun bir şekilde devam etmekteler ve de hiçbir eleman çalıştırma mecburiyeti de ayrıca bulunmamakta. Fakat otelciler en az 4 kişi çalıştırmak zorundalar aksi takdirde ceza alma riski bile bulunmakta. Bizim yangın söndürme sisteminden tutun jeneratöre kadar masraf yapıyorken bunlar hiçbir masraf yapmadan direk çalışmaktalar.”