Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Bankalar Birliği (TBB) 65’inci Olağan Genel Kurulu'na katıldı. Nebati, enflasyondaki yükselişte arz yönlü maliyet artışı faktörlerinin ön plana çıktığını belirterek, "Enflasyon görünümündeki bozulmanın geçici nitelikte olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Nebati konuşmasında enflasyonla mücadeleyi sadece devletin çözeceği bir sorun olarak görmediklerini belirterek “Bu kapsamda yaşanan küresel olumsuzluklara rağmen toplumumuzun her kesimlerini korumak için sektörlerimizle tam bir koordinasyon halindeyiz” ifadelerini kullandı.

Ancak resmi veriler dahi Bakan’ın geçici olduğunu düşündüğü enflasyonun giderek kronikleştiğini ortaya koyuyor. Cuma günü açıklanması beklenen mayıs ayı enflasyon oranının yüzde 7’nin üzerinde gelmesi beklenirken nisanda yüzde 69,97 olarak açıklanan yıllık enflasyonun da yüzde 80’e dayanması bekleniyor.

BEKLENTİLER YÜKSELİYOR

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's yayımladığı, küresel ekonominin genel görünümüne dair raporunda Türkiye için 2022 yılı enflasyon beklentisini yüzde 52,1'e yükseltti. Kuruluşun mart ayındaki enflasyon tahmini yüzde 35'ti. Merkez Bankası'nın Mayıs ayı Piyasa Katılımcıları Anketi'nde yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 58'e, Dolar/TL kuru beklentisi ise 17,57'ye yükseldi. Bir önceki ankette yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 46,44; Dolar/TL beklentisi ise 16,85 TL'ydi.

SEÇİMLER BELİRLEYİCİ

Reuters haber ajansı dün yayımladığı analizde Türkiye ekonomisindeki son gelişmeleri değerlendirdi. Analizde Türk Lirası'nın bu ay yüzde 9 değer kaybettiği belirtildi, Türkiye'nin yeniden bir kur krizine sürüklenebileceği uyarısı yapıldı.

Reuters'a göre, geçen yıl yaşanan kur krizinin ardından Türk Lirası'nın tekrar hızla değer kaybetmesi ihtimali, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tekrar seçilip seçilmemesinde belirleyici olacak.

Türk Lirası bu yıl dolara karşı yüzde 20 değer kaybetti.

Dünya çapında yükselen enerji ve gıda fiyatları halihazırda bir enflasyon sorunu yaşayan Türkiye ekonomisini daha da zora soktu.

KUR ŞOKUNA HAZIR DEĞİL

Reuters'a göre Türkiye'de yetkililer ekonomideki patlamayı, aralık ayında rezerv satarak ve kur korumalı mevduat hesabı uygulamasını devreye sokarak önledi. Ancak buna rağmen Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) rezervlerinin eksi 55 milyar dolar seviyesine düşmesi yüzünden ekonominin bir sonraki kur şokuna hazır olamayabileceği uyarısı yapılıyor.

Türkiye'deki kredi büyümesinin yüzde 50 oranına ulaştığı vurgulanırken bu yüzden enflasyonun üç haneli sayılara varabileceği aktarılıyor.

Ancak bu kadar ciddi bir şekilde yükselen enflasyona rağmen TCMB politika faizini yüzde 14 seviyesinde tutmaya devam ediyor.